Transplant în timpul pandemiei. Un pacient aflat în moarte cerebrală la Cluj a salvat trei vieți și a redat vederea pentru alți doi oameni

Echipele de transplant din Cluj și București au salvat mai mulți pacienți cu afecțiuni grave, aflați pe listele de așteptare.

Totul a fost posibil datorită familiei unui pacient care se afla în moarte cerebrală la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca. Familia pacientului a luat decizia, deloc ușoară, să accepte prelevarea de organe pentru a salva alte vieți.

Transplanturile de organe au avut loc la București, chiar în condițiile în care ne confruntăm cu pandemia de Covid-19.

O echipă de medici de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Cluj a prelevat în weekend rinichii pacientului aflat în moarte cerebrală, iar o echipă de la Institutul Clinic Fundeni a prelevat ficatul.

Un pacient a primit şansa la o viaţă mai bună după operaţia de transplant de ficat, care a fost realizată la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni. Rinichii au fost transplantați la doi pacienți, operațiile fiind realizate tot la București, la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni.

De asemenea, doi pacienți aflați pe listele Spitalului Militar Central Bucureşti vor beneficia de transplant de cornee, operație care le va reda vederea.

 

Sursa foto: Spitalul de Urgență Cluj