Tranzacții imobiliare în scădere considerabilă în Cluj-Napoca, din cauza pandemiei

Numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate în ultima jumătate de lună la Cluj-Napoca este de 15 ori mai mic comparativ cu anul trecut.

Doar 21 de tranzacții au fost perfectate în ultimele două săptămâni, în timp ce în perioada similară a anului trecut s-au consemnat peste 320. Asta arată datele autorităților locale, culese de compania care realizează anual Ghidul tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca. Blocarea tranzacțiilor este principalul efect al pandemiei asupra pieței imobiliare, iar efectul asupra prețurilor nu este încă sesizabil, spune managerul companiei, Adrian Vascu, fost președinte al Asociației Evaluatorilor din România.

„Este clar că la acest moment este mai degrabă o oprire a pieței, o stagnare, decât o scădere a prețului sau o cădere de un fel sau altul. Asta nu înseamnă că după reluare vor fi prețurile mai mici sau neapărat mai mari, dar nu poți spune că este o criză pe piața imobiliară. Deci eu cred că la acest moment la preț nu s-a întâmplat nimic. Ce va trebui să fim foarte atenți în perioada următoare este că ofertele vor rămâne în piață, la prețul de dinainte de criză”, a declarat Adrian Vascu.

Piața imobiliară din Cluj a fost în ultimii ani una din cele mai dinamice din țară. În 2018, spre exemplu, volumul total al tranzacțiilor a fost de 640 de milioane de euro, dublu față de 2014. Prețul mediu al vânzărilor, bazat pe tranzacțiile efective încheiate și înregistrate la Primăria clujeană, era de aproape 1.300 de euro pe metru pătrat.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: