Interviurile EBS I Tudor Sălăgean: Parcul Etnografic va fi revitalizat. Vom avea scene pentru concerte și un restaurant tradițional

Istoricul Tudor Sălăgean a vorbit la Interviurile EBS Radio despre evoluția Parcului Etnografic Romulus Vuia, din pădurea Hoia, care împlinește luna aceasta 90 de ani de la inaugurare.

Deschiderea primului parc etnografic în aer liber din România, în Hoia, Cluj, la 7 ani după inaugurarea Muzeului de pe strada Memorandumului, nu a fost lipsită de dificultăți:

“A fost o perioadă dificilă, mai ales în timpul Guvernului Vintilă Brătianu, care era un personaj, se știe, parcimonios, să nu spunem zgârcit și care a uitat să aloce buget într-un an muzeului din Cluj. Deci, practic, angajații muzeului au stat aproape fără salarii. Marea schimbare a venit la 1928, când la București a ajuns, în sfârșit, la 10 ani de la Unire, un Guvern clujean, cu o foarte bună reprezentare clujeană, cu Iuliu Maniu, cu Alexandru Vaida Voievod, cu oameni extraordinari, cu Sever Bocu, care era bănățean, la fel ca și Vuia, Romulus Vuia era bănățean, ei au înțeles foarte bine ce vroia să facă Romulus Vuia la Cluj și au acționat”, a povestit Tudor Sălăgean.

Puțini știu că primul imobil aferent muzeului inaugurat cu 9 decenii în urmă a fost un restaurant, Gaudeamus, care însă a fost distrus de un incendiu în anii ’50. Proiectul de revitalizare a Parcului va readuce însă această componentă: “Vom avea un spațiu de promovare a culturii culinare, un fel de restaurant, care va fi monitorizat de specialiștii noștri”, a adăugat Tudor Sălăgean.

Prima casă adusă în muzeu, cea de la Vidra, amplasată în Parcul Etnogtrafic din Hoia în noiembrie 1929, care în prezent funcționează ca spațiu administrativ, ar putea fi pusă și ea în valoare pentru public:

“A fost prima casă adusă în acest muzeu, fiind achiziționată de Fundația Regele Ferdinand. Când o vom redeschide, vom marca și acest lucru, pe care astăzi puțini îl mai știu”, a relatat directorul Muzeului Etnografic.

Parcul Etnografic înființat sub coordonarea lui Romulus Vuia va fi extins în anii următori, după un proiect coordonat de arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, și de câștigătoarea concursului internațional de soluții, Adina Florean.

“Este categoric un proiect de revitalizare, gândit din perspectiva publicului și a vizitatorului, pentru a atrage publicul într-o măsură cât mai mare. Zona îngrădită va fi aceeași ca și astăzi, nu vor fi realizate îngrădiri în zonele de extindere, dimpotrivă, vor fi realizate facilități importante pentru public, scene pentru realizarea de concerte, festivaluri, în exteriorul zonei îngrădite. Tot în afara acesteia, dar în conexiune cu Parcul Etnografic actual, va fi realizat un centru de vizitatori, care va cuprinde o sală de expoziții, o sală de conferințe”, a povestit Tudor Sălăgean.

Extinderea Parcului Etnografic va continua strategia Muzeului, care vizează organizarea de evenimente.

Acum, la 90 de ani de la înființarea Parcului, vizitatorii au avut ocazia de a participa la realizarea unui covor în lungime de 90 de metri, țesut la război tradițional.

Urmăriți, mai jos, interviul acordat de Tudor Sălăgean lui Ovidiu Cornea:

Ne poți asculta și aici: