Turnul Podului, scos la lumină după 500 de ani. Arhitect: „Nimeni nu a văzut până acum modul de construcție”

Jumătate din structura Turnului Podului, dar și sistemul de fortificații aferent acestuia, reprezintă cele mai importante descoperiri făcute de arheologi în urma săpăturilor realizate pe strada Regele Ferdinand.

Construit în secolul XV, Turnul Podului funcționa ca una dintre principalele porți de acces în Clujul medieval. Acesta delimita, totodată, cea mai veche stradă atestată din Clujul Evului Mediu, actuala Regele Ferdinand, la 1362.

Deși îngreunate de rețelele de utilități, săpăturile au scos la lumină lucruri care nu au putut fi dezvăluite timp de o jumătate de secol.

„Nu se știa exact locul, planul, deci este prima redescoperire după 500 de ani. Nimeni nu a văzut aceste fundații, modul de construcție, deci după 500 de ani este din nou dezvelită fundația întregului complex – poarta și fortificația din jurul ei. Toți specialiștii credeau că turnul a fost demontat pentru scoaterea pietrei până la o adâncime mult mai mare. Surpriza a fost că turnul apare în unele porțiuni la 30 de centimentri sub nivelul actual, sub asfalt”, a declarat Sorin Cociș, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române Cluj, care a coordonat lucrările.

Planul Turnului Podului și al fortificațiilor sale urmează să fie marcate pe cele două trotuare ale străzii Regele Ferdinand.

De asemenea, fotografiile și filmările făcute vor permite și realizarea unor proiecții 3D.

Modernizarea străzii Ferdinand a început în 26 august, iar lucrările la carosabil vor fi gata până în 1 decembrie, potrivit autorităților locale.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: