UBB a semnat un parteneriat cu Guvernul pentru dezvoltarea durabilă a României

Universitatea Babeș-Bolyai și Guvernul României au semnat un parteneriat care prevede implementarea conceptelor dezvoltării durabile la nivelul tuturor autorităților publice locale și al comunităților din țara noastră.

Inițiativa vine în continuarea cercetărilor realizate până acum de specialiștii UBB care au dezvoltat deja, în cadrul unui proiect o bază de date pentru localitățile din România, care conține 90 de indicatori de dezvoltare durabilă.

„Pornind de la această bază de date am dezvoltat un instrument de calcul al Indicelui de Dezvoltare Durabilă (SDG index), precum și al indicilor specifici fiecărui obiectiv de dezvoltare durabilă pentru evaluarea poziției fiecărei entități administrative, comune, orașe, municipii și județe din România în ceea ce privește modul în care se poziționează în raport cu obiectivele din Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României 2030. Acest demers are rol diagnostic, de formulare a unor intervenții și de monitorizare a progresului. Spre exemplu, în hartă (în foto), cu cât este mai mare indicele SDG, mai colorat în roșu, cu atâta este mai sustenabil modelul de dezvoltare local”, arată prof. univ. dr. József Benedek, directorul  Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul UBB.

La rândul său, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a spus că cercetările avansate făcute în universitate pot să ofere platforme inovative care pot apoi genera avantaje competitive și politici publice bazate pe dovezi.

Colaborarea se va face prin Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă din UBB și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

 

Ne poți asculta și aici: