UBB deschide un muzeu dedicat Primului Război Mondial

Un muzeu dedicat Primului Război Mondial va fi deschis de Universitatea Babeș-Bolyai, într-un imobil din centrul orașului.

Acesta va fi amenajat la etajul 5 al clădirii UBB de pe strada Moților și va fi inaugurat luni, când va fi vernisată expoziția permanentă, cu desene realizate pe front, în urmă cu mai bine 100 de ani, de către Alexandru Duma. De altfel, muzeul va purta numele artistului băimărean, care a decedat pe câmpul de luptă. Instituția va găzdui constant activități dedicate primul război mondial. Pe lângă evenimentele dedicate specialiștilor și cercetătorilor, muzeul va organiza numeroase activități dedicate publicului larg, în special tinerilor:

„Spațiul acesta l-am gândit și pentru elevii de liceu, de la liceele din Cluj, dar nu numai, inclusiv din afara Clujului, pentru că aici vom putea organiza diverse ateliere cu clase de elevi, cu lucruri interactive, pentru că în afară de desenele pe care le avem moștenire de la urmașii lui Alexandru Duma și care sunt afișate pe pereți, avem și materiale în 3 D, care vor fi vizionate de către vizitatori și reconstituiri de uniforme, piese autentice din primul război mondial”, a declarat pentru EBS Radio prorectorul Ioan Bolovan.

Muzeul Primului Război Mondial va fi îmbogățit în timp cu obiecte, scrisori și alte materiale donate de colecționari. În același timp, în aceeași clădire sunt în curs de amenajare un spațiu muzeal cu picturi realizate de cunoscutul chirurg Liviu Vlad, donate universității, dar și o pinacotecă, unde vor fi expuse opere de artă din patrimoniul instituției.

Clădirea UBB de pe strada Moților a devenit funcțională în 2017 și găzduiește spații de învățământ, centre culturale și birouri adresate studenților.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Wikipedia

Ne poți asculta și aici: