UBB și UMF, în topul internațional al universităților realizat de Center for World University Rankings

Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj au fost incluse în clasamentul internațional al universităților realizat de Center for World University Rankings, alături de alte nouă instituții din România.

Prima universitate românească menționată în clasament, pe poziția a 862-a, este UBB. Clasamentul măsoară calitatea educației și a personalului academic, inserția profesională a absolvenților și performanța cercetării. Topul cuprinde două mii de universități, iar primul loc este ocupat de Harvard.

Pe de altă parte, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj este una dintre cele două instituții de învățământ superior din România care au fost incluse și în alt clasament, topul internaţional QS al universităților. UBB se află în intervalul 800 – 1000 al universităților, alături de Universitatea din Bucureşti.

Alinierea activității la tendințele internaționale este o preocupare constantă a instituției, spune rectorul Daniel David:

„Noi punem în centrul activității academice idea de a genera cunoaștere prin cercetare. Și în acest proces facem educația și legătura cu societatea. Rankingul QS este unul dintre cele mai importante de la nivel internațional. Deși ma bucur pentru noi, din România avem doar două universități în acest ranking. Aceasta în condițiile în care în urma cu trei sau patru ani aveam patru, cinci, șase universități din Romania, deci e clar ca se întâmplă ceva în politicile academice nationale,” a spus rectorul UBB Daniel David

În plus, în sistemul QS STAR, UBB este distinsă cu 4 stele, fapt care corespunde statutului de universitate internațională de excelență. Rezultatul poziţionează universitatea clujeană în primele 3% universităţi ale lumii.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: