UBB va avea o infrastructură de calcul de înaltă performanță. Investiția în noul centru este de peste 5 milioane de lei

Universitatea Babeș-Bolyai va primi peste 5 milioane de lei din fonduri europene pentru realizarea unui proiect de tip cloud.

Proiectul vizează creșterea capacității de cercetare în domeniul analizei, managementului și securității datelor, prin creșterea cu 45% a capacității de procesare a infrastructurii de calcul existente și dublarea capacității de stocare.

Astfel, spun reprezentanții UBB, va crește calitatea managementului academic, atractivitatea universității pentru colaborări științifice, dar și vizibilitatea pe plan internațional a cercetării științifice în domeniul analizei, managementului și securității datelor de mari dimensiuni.

Proiectul are două componente majore, respectiv investiția în tehnică de calcul și software, și în sistemul integrat de management academic și suport decizional.

Astfel, proiectul cuprinde realizarea unui nou centru de date care va extinde și va moderniza sistemul de calcul existent prin creșterea capacității de procesare și stocare a datelor.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltată și o platformă. Acesta va fi implementat până la finalul anului 2021, iar valoarea lui totală depășește 5 milioane de lei.

UBB preia în administrare o universitate din alt județ

Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat, de asemenea, preia în administrare universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița.

Aceasta are în structură Facultatea de Inginerie și va deveni centru universitar UBB, care va funcționa ca o extensie a instituției clujene.

Prezența academică în această zonă contribuie la dezvoltarea economică și socială de acolo. Reprezentanții universității clujene speră ca modelul lor să fie urmat și de alte mari instituții de învățământ din România, pentru a concentra și distribui resursele academice.

 

Ne poți asculta și aici: