Un aparat ultraperformant pentru radioscopie digitală a fost dat în folosință la Spitalul de Recuperare din Cluj

Un aparat Roentgen, practic un echipament de radiografie şi fluoroscopie în valoare de peste 800.000 de lei, funcționează începând de astăzi la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Aparatul, care inșocuiește un echipament mai vechi, analogic, permite obținerea de imagini multiple şi alipirea acestora pentru vizualizarea într-o singură imagine a structurilor anatomice de mari dimensiuni, cum ar fi coloană vertebrală și membre.

Mai mult, aparatul va permite obținerea de imagini la diferite unghiuri şi reconstrucţia acestora pentru vizualizarea detaliilor subtile.

Valoare acestuia este de 809.200 de lei, din care 309.200 au fost asigurați direct de către Consiliul Judeţean Cluj, iar 500.000 de lei au fost asiguraţi prin programul destinat dezvoltării infrastructurii locale.

Noul echipament Roentgen digital de ultimă generație funcționează în Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare şi va înlocui vechiul echipament RX analogic. Pe acest aparat vechi se efectuau peste 30.000 de examinări pe an, cu o medie de aproximativ 125 de examinări pe zi.

Noua investiție va permite obținerea unor imagini digitale de înaltă calitate, care pot fi stocate, pot fi vizualizate în timp real de medicii din alte secții și pot fi eliberate pacientului în format digital, pe CD.

CJ Cluj a asigurat și finanțarea celorlalte cheltuieli necesare pentru ca aparatul să poată fi dat în folosință, respectiv cele pentru avizarea acestuia de către Comisia Naţionalǎ pentru Controlul Activitǎţilor Nucleare, procedură aflată în derulare.

 

Ne poți asculta și aici: