Un sfert de secol în slujba oamenilor

De un sfert de secol, echipajele SMURD Cluj se luptă zilnic pentru a salva vieţile oamenilor. Acum 25 de ani, în data de 1 iulie, se înregistra primul apel al acestui serviciu la Cluj. A fost un un început timid al unei echipe care a demonstrat că prin voinţă şi prin muncă se pot materializa idei care să ajute societeatea.

Grupul de Pompieri Avram Iancu al judeţului Cluj de la acea vreme, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și cu sprijinul Brigăzii de Pompieri din Köln, prin organizaţia oraşelor înfrăţite Cluj-Napoca – Köln, a reuşit să înființeze cel de-al patrulea serviciu de acest fel din ţară, după judeţele Mureş, Bihor şi Sibiu. Atunci purta denumirea de Serviciu Mobil de Urgenţă şi Reanimare (SMUR).

Ulterior, după dotarea pompierilor cu autospeciale şi echipamente de descarcerare a luat în denumire şi acronimul de la cuvântul descarcerare, devenind „Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare” (SMURD).

De asemenea, o perioadă a fost utilizată şi denumirea dată pe atunci de Comandamentul Pompierilor Militari la nivel naţional şi anume „Staţie de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare” (SIAMUD).

SMURD Cluj dispune astăzi de ambulanțe în zece locații diferite, care răspund prompt urgențelor zilnice și care pot fi completate, în cazul în care este necesară gestionarea evenimentelor cu victime multiple, de personal specializat.

Retrospectiva numărului de misiuni desfășurate de SMURD Cluj în cei de 25 de ani de la înființare, ar putea fi reflectată în următoarele cifre: 137.447 de persoane asistate pe timpul a 136.427 de intervenții efective și 899 de evenimente publice pentru care s-au asigurat măsuri specifice de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: