Un spațiu cultural din inima orașului a fost transformat în Centru artistic independent

O nouă sală de spectacole a fost inaugurată la Cluj-Napoca.

Spectacole cu baloane uriașe de săpun și experimente științifice, cursuri de dezvoltare personală prin teatru și show-uri de stand-up.
Astfel de activități completează numeroasele reprezentații de teatru și teatru de păpuși, respectiv concerte care vor fi găzduite începând de astăzi în această sală.

Aici vor funcționa două companii artistice, dar și Fundația Culturală „Carpatica”, proprietara spațiului. Trupa Magic Puppet colindă de șase ani diverse orașe și festivaluri din țară, cu spectacole de teatru de păpuși, animație și one man show-uri inedite, adresate deopotrivă adulților și copiilor.

„Targetul de acum șase ani a fost să avem o sală de teatru și dacă vin părinții, să poată veni și copiii și adolescenții, dar și orice adult. Avem în vedere spectacolele de weekend, vor fi spectacole de teatru de păpuși, one man show-uri, spectacole de experimente științifice, de magie, de ventrilocie, de clovnerie sau cu baloane uriașe de săpun. Dar avem și partea de storrytelling, pentru că ne dorim să invităm și publicul dacă dorește să spună o poveste. Vrem să aducem în fiecare săptămână altă poveste, poate cu altcineva, sau poate ne vom ocupa tot noi, în funcție de disponibilitatea colegilor, a noastră, dar și a publicului, de ce nu?”, a povestit pentru EBS Radio Silviu Ruști, actor păpușar și administratorul companiei independente.

Proaspăt absolvenți de actorie sau actori angajați în instituții de stat și-au dat mâna pentru a pune pe picioare trupa artistică Maidan. Pe lângă spectacole de teatru, show-uri de stand-up și concerte, tinerii le vor oferi clujenilor și activități educative prin teatru.

„În principal va fi activitatea artistică, spectacolele noastre, spectaoclele claselor de actorie care câștigă prin Maidan o continuare, vom găzdui spectacolele altor companii de teatru, concerte din anumite genuri muzicale, jazz, funk, indie, deci lucruri puțin mai nișate. O latură foarte importantă va fi cea educativă și anume cursuri de instruire și inițiere în teatru și de dezvoltare personală prin teatru. Iată, am creat un context. Din experiența mea știu că atunci când creezi o infrastructură, un context, începe să devină un punct de atracție”, a spus Filip Odangiu, cadru universitar și coordonatorul activității teatrale a companiei.

Sala în care vor funcționa cele două companii artistice are 125 de locuri și aparține Fundației Culturale „Carpatica”, înființată în 2006 și care va susține în paralel cursuri de filosofie, istorie, expozții și lansări de carte.

„Faptul că acum am dat un acces permanent unor formații de teatru este și dorința mea de a încuraja orice acțiune novatoare, care vizează tineretul. Este greu astăzi să îți găsești un loc unde să muncești, să te desfășori și să te afirmi. Am dat curs acestei ocazii, în care acești tineri au venit spre mine, am acceptat propunerile lor, pentru că o parte din aspectul actual (al sălii, n.red.) li se datorează lor și muncii pe care au depus-o. La ora actuală sala este mult mai funcțională, are o capacitate mai mare și o vizibilitate mai mare decât înainte”, a explicat Ionel Vitoc.

Cele două trupe artistice care vor funcționa în spațiul de pe strada Eroilor numărul 16 au putut inaugura sala de spectacole independente din centrul Clujului grație a două granturi obținute de fiecare dintre ele prin programul Start Up Plus.

Reprezentanții celor două companii au spus că o parte din finanțarea ulterioară va fi asigurată și din vânzarea de bilete, dar în special din atragerea de fonduri de la Administrația Fondului Cultural Național, dar și din alte surse.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Facebook/Magic Puppet

 

Ne poți asculta și aici: