Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Universitățile clujene își așteaptă studenții. Ce oferte au instituțiile de învățământ superior pentru noul an universitar

Începe admiterea în universitățile clujene. Trei instituții de învățământ superior din Cluj-Napoca dau astăzi startul înscrierilor, iar trei își primesc viitorii studenți începând de mâine.

Cele mai multe locuri îi așteaptă pe candidați la UBB.

 

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca admiterea începe astăzi. Instituția de învățământ scoate peste 1.600 de locuri la nivel de licență, mai mult de jumătate fiind bugetate.

„Avem 28 de programe de studiu acreditate la cele cinci facultăți, respectiv Facultatea de Agricultură, de Horticultuă, de Zootehnie și Biotehnologii, Știința și Tehnologia Alimentului și Medicină Veterinară. Din experiența anilor trecuți am observat că cele mai căutate domenii sunt medicină veterinară, industrie alimentară, dar și agricultură. Avem și două programe noi, care sunt în concordanță cu cerințele de pe piață”, a declarat pentru EBS Radio Aurelia Coroian, secretar responsabil cu admiterea.

Tot astăzi se dă startul înscrierilor și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, unde sunt disponibile 900 de locuri, cele mai multe bugetate.

Și viitorii artiști se pot înscrie, începând de astăzi, la Universitatea de Artă și Design, unde la nivel de licență pot opta pentru zece specializări.

La Universitatea Babeș-Bolyai admiterea va începe abia de mâine. UBB scoate la concurs peste 4.900 de locuri bugetate și alte 9.400 în regim cu taxă, pentru studiile la nivel de licență.

Sunt disponibile și aproximativ 9.500 de locuri la masterat. De altfel, în oferta universității se regăsește un singur program de studiu nou, la nivel de master.

„Universitatea are 244 de programe la licență și 217 la nivel de masterat. Nu am schimbat oferta la nivel licență, dar la masterat avem un program de studiu nou, la Biologie și Geologie – Managementul ariilor protejate și al resurselor locale”, a arătat prorectorul Soos Anna.

Și la UTCN procesul de admitere începe mâine. Universitatea Tehnică oferă peste 5.000 de locuri la nivel de licență și mai bine de 2.700, pentru cei care vor să urmeze masteratul. Și pentru că instituția vrea să conecteze mediul de afaceri cu cel academic, este lansat și un nou program de masterat. Acesta este în domeniul auto, în parteneriat cu o companie de profil.

Tot mâine încep înscrierile și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, unde candidații pot opta pentru una dintre cele specializările disponibile, între care muzicologie și dirijat.

Ioana Pîrlea

X
X
X