Se caută tineri talentați. Reprezentanți de la zeci de universități de prestigiu din străinătate și-au prezentat astăzi ofertele de studii în cadrul unui târg de profil la Cluj-Napoca.
Potrivit organizatorilor, instituțiile de învățământ britanice și olandeze sunt printre cele mai căutate. Și nu puțini sunt liceenii care se gândesc să aplice la aceste instituții de învățământ, tentați de avantajele pe care le au acolo.
„Sunt foarte multe oportunități în străinătate și sunt mai avansați în materie de sistem educațional. Am vrut să plec în străinătate de mult timp și să văd și lumea din afară”, spune o tânără din Cluj.
„Inginerie, IT sau vehicule rutiere. Cam asta m-ar interesa. Am înțeles că acolo (în străinătate, n.red) se fac mult mai practice toate materiile, fără atâta teorie, cu mai multe exemple și mi se pare mai ok”, a spus un tânăr care a fost la târg.
Nu doar interesul tinerilor crește pe an ce trece, ci și cel al universităților.
„Crește interesul universităților din afară pentru a recruta studenți români și asta pentru că tinerii de aici își doresc foarte mult să reușească, sunt axați pe partea de carieră, orientare profesională, sunt high performeri și echilibrează cumva, balansează campusurile și performanța unei întregi echipe tocmai prin motivația și dedicația lor de a fi cei mai buni” , a declarat Ruxandra Zaharia, coordonator RIUF.
Mulți dintre cei care învață în străinătate obțin cu ușurință un loc de muncă la finalizarea studiilor.
În Anglia, de exemplu, nouă din zece tineri își găsesc un job în momentul în care ies de pe băncile facultății.
„Un lucru foarte bun la universitatea noastră este că avem o rată de angajare foarte mare. Aproximativ 89% dintre studenții noștri își găsesc job-uri după terminarea studiilor. De asemenea, și viața socială este importantă. La Essex avem o comunitate foarte mare de români și avem peste 100 de cluburi sportive și de societate în care tinerii se pot înscrie”, a declarat Andrew Marriott, reprezentantul University of Essex.
Aproape 40.000 de tineri români studiază peste hotare, arată statisticile.
Materialul difuzat la EBS Radio
Ioana Pîrlea