Cercetători din trei țări, între care și cei ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, își propun să analizeze fenomenul risipei alimentare la nivel regional.
Specialiștii vor evalua comportamentul consumatorilor, dar și al producătorilor, procesatorilor și comercianților.
Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman sunt irosite, spun aceștia. Doar în Europa 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar 5 milioane de tone provin din România. Țara noastră ocupă locul 9 în clasamentul risipei, după Macedonia.
„Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar”, a precizat coordonatorul proiectului, prof. dr. Cristina Bianca Pocol, de la USAMV Cluj Napoca.
Noul studiul își propune să adune peste un milion de respondenți. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu inițiativa Food Waste Combat, care va implementa ulterior recomandările identificate de cercetători.
Chestionarul cercetării poate fi completat aici.
Sursa foto: pixabay.com