UTCN va avea propriul cloud. Proiectul beneficiază de un milion de euro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câștigat o finanțare europeană în valoare de un milion de euro pentru proiectul CLOUDUT.

Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri de calcul de înaltă performanță, care poate fi integrată în structuri naționale și internaționale de tip cloud și sisteme de date masive.

Infrastructura CLOUDUT va permite nu doar valorificarea resurselor de procesare, ci și a potențialului științific uman, spun reprezentanții UTCN. Datorită acesteia, vor fi utilizate mai eficient rezultatele proiectelor de cercetare, aplicațiile și serviciile software, modelele de date, dar și lucrările științifice elaborate în domeniul științei și ingineriei.

Realizarea centrului de resurse cloud va ajuta la dezvoltarea colaborării dintre diferitele colective de cercetare din universitate, dar va crește și posibilitatea de participare în proiecte naționale și internaționale de cercetare în domeniile big data, inteligență artificială, industria 4.0 și Internet of Things, precum și utilizarea acestor tehnologii într-o gamă largă de aplicații inginerești, economice și administrative, solicitate de mediul economic regional și național.

UTCN a încheiat deja acorduri pentru a participa în structuri internaționale sau naționale pentru standardizarea, interconectarea și utilizarea resurselor de calcul cu sisteme Cloud. Printre acestea se numără Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS), Universite de Geneve, European Open Science Cloud (EOSC) și respectiv Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică București (ICI).

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

 

Foto: UTCN

 

Ne poți asculta și aici: