UTCN va deschide la Cluj un Institut de Cercetare în Inteligență Artificială

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a accesat 80 de milioane de lei pentru crearea unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială.

Institutul va fi unul de dezvoltare și transfer tehnologic care va beneficia de infrastructură de cercetare de ultimă generație. Acesta va face din Cluj un pol competitiv în domeniul inteligenței artificiale (IA).

Clădirea care va găzdui institutul va fi construită de la zero și va avea o suprafață de 10.500 de metri pătrați. Aici vor funcționa mai multe centre și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra performante, capabile să genereze soluții noi, inovatoare în domenii de mare actualitate. Printre acestea se numără securitatea cibernetică, orașe inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome, sisteme inteligente sau produse inovative în Internet of Things.

Potrivit reprezentanților UTCN, institutul va contribui și la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel european și internațional. Mai mult, universitatea clujeană va avea acces
la resurse naționale și internaționale prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative.

Până acum, mai multe colective de cercetare din UTCN au derulat nu mai puțin de 24 de proiecte europene pe teme conexe domeniului de inteligență artificială, cu o valoare totală de 5 milioane de euro.

 

Sursa foto: pixabay.com