UTE, reluat după mai bine de un deceniu. Festivalul a fost deschis cu piesa Mutter Courage de Bertolt Brecht

Sute de spectatori au fost prezenți la spectacolul Mutter Courage, care a deschis Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

 

Festivalul, reluat după mai bine de 10 ani la Cluj-Napoca, a fost deschis cu piesa lui Bertolt Brecht, în regia lui Armin Petras, directorul artistic al Teatrului din Stutgartt. Mutter Courage a adus pe scenă și mai mulți studenți de la Facultatea de Teatru a Universității Babeș-Bolyai.

„Nu am jucat Brecht de aproape 25 de ani. Este o piesă foarte actuală pentru că vorbește, în general, despre război, despre povestea unei femei care trăiește de pe urma războiului și îi este frică de venirea păcii. E un spectacol important pentru că este o coproducție pentru prima dată cu teatrul de stat din Dresda. Avem o versiune în limba maghiară, o versiune în limba germană și o versiune mixtă, în care distribuția se va amesteca”, a spus directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, Tompa Gábor .

Chiar dacă bugetul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa nu este cel dorit, evenimentul reușește să aducă, la Cluj, până la sfârșitul lunii, spectacole din 11 țări.

„Festivalul nu este organizat în jurul unei tematici, pentru că, în primul rând, importantă a fost relansarea festivalului și abia în aprilie am avut certitudinea că se poate organiza. Am avut în vedere o balanță între clasici și contemporani și abordări noi ale unor texte clasice. Avem cinci, șase spectacole în sala mare și multe spectacole, cu un buget mai auster și mai simple, în sala studio”, a mai spus Tompa Gábor , care este și președintele Uniunii Teatrelor din Europa.

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa continuă astăzi cu spectacolul Concord Floral, de la ora 17.00, în sala studio. De la ora 20.00, în sala mare se va juca „În epoca zeilor – Pantofarul lui Odiseu”, o producție a Piccolo Teatro din Milano, Italia.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Facebook/Teatrul Maghiar Cluj