Care sunt destinațiile predilecte ale clujenilor și ale românilor și cum a modificat pandemia obieciurile de călătorie au fost două din subiectele abordate la ediția de joi, 15 iulie, a emisiunii Forum EBS.
Chiar trei dintre membrii echipei EBS, Ioana Botezan, Adrian Ardelean şi Carmen Fizeşan, ne-au împărtăşit în cadrul emisiunii experienţele lor, din Grecia și Bulgaria, în timp ce Emil Moldovan ne-a povestit, în scris, cum a fost anul acesta pe litoralul românesc.
Am făcut apoi o radiografie a destinațiilor preferateale românilor vara aceasta alături de Cosmin Cismaș, manager de dezvoltare la o agenție de turism, care a deschis chiar în pandemie un punct de lucru suplimentar la Cluj.
La Mykonos, în lacrimi
Realizatoarea emisiunii What’s Up Cluj, Ioan Botezan, a povestit cât de puternic a fost impactul plecării într-o vacanță, în Mzkonos, Grecia, după o pandemie care ne-a bulversat pe toți.
„Nici nu mi-am dat seama de fapt cât de mult mi-a lipsit un concediu. În momentul în care am ajuns la aeroport, ne-a așteptat cineva de la hotel și când am intrat în mașină, în shuttle, să ne ducă spre hotel, pur și simplu mi-au dat lacrimile… Mi-au dat lacrimile și mă și gândeam că nu sunt eu cea mai emotivă fată din Cluj, ci pentru că în sfârșit le-am spus și minții și corpului ‘ai trecut cu bine, ai supraviețuit și ai ajuns să mai ieși din țară și să mai vezi lumea’, ceea ce nu e puțin lucru având ce s-a întâmplat anul trecut”, a spus Ioana, care ne-a mărturisit că a întâlnit şi chiar recunoscut o sumedenie de clujeni. Cu alte cuvinte vara asta celebrul „Eşti din Cluj dacă… ” şi-ar putea găsi continuarea în numele instulei greceşti.
Mykonos este în opinia ei o destinație pentru „tineri liberi, care vor să se distreze” şi nu neapărat adresată familiilor, pentru care o destinație gen Zakyntohos, unde a poposit în 2019, e spre pildă mai potrivită.
Ospitalitate şi nu numai… în stilt mediteaneean
Principala bucurie a concediului pe litoralul bulgăresac a fost relaxarea și liniștea pentru Adrian Ardelean, în condiţiile în care o vacanță cu copii presupune mai puține călătorii în zonă, dar în acelaşi timp o bucurie a timpului petrecut împreună.
Au ales un sistem all inclusive, încercat anterior și pe litoralul autohton:
„Există, la greci, dar și la bulgari, o ospitalitate de care eu nu îmi aduc aminte pe litoralul românesc. Nu se preface că îţi acordă atenție și cumva te face să te simți bine și dacă ești nemulțumit încearcă să îți rezolve problema. Adică nu am simțit acea senzație pe care am simțit-o uneori la noi, pe lângă că unii aveau un comportament nu foarte ospitalier, aveai senzația aia că vrea să ia banul de pe tine, că vara asta ‘îi julesc pe toți’; acolo nu exisytă, nu am întâlnit, nici în Grecia, nici în Bulgaria”.
Ceea ce i-a mai plăcut lui Adi în Bulgaria a fost faptul că litoralul se apropie mai mult de cel mediteraneea, existând și peisaje stâncoase, sau mici zone de umbră.
Cu autobuzul pe insulă
Carmen Fizeșan, un călător / turist experimentat, a profitat şi ea de introducerea zborurilor Cluj – Mykonos și spune că destinația este într-adevăr una deosebită. Faţă de anul trecut, când s-a numărat printre cei pe care pandemia nu i-a ţinut neapărat acasă, bătăile de cap au fost mai puţine, iar lumea cu care a interacţionat mai puţin speriată.
„Mykonos este o instulă pitorească şi probabil voi reveni. Plajele sunte destul de apropiate unele de altele, drăguţe, există un transport public destul de bine pus la punct, pentru cei care nu recurg la maşină închiriată, ceea ce e neobişnuit pentru plajele din Grecia este că pe aceste plaje sunt beach-club-uri, adică într-unele dintre ele sunt petreceri 24 de ore din 24”, a povestit Carmen. Şi în opinia ei destinaţia este una adresată în special tinerilor şi distracţiei, mărturisind că a întâlnit multe persoane care accesează un mini-sejur de doar 3-4 zile.
Ca unul care prioritizeată călătoriile, ea speră chiar la o a doua vacanţă, pe final de vară, într-o altă destinaţie, dar a avut o sugestie şi pentru cei care nu au pus neapărat sume de concediu deoparte:
„Eu le recomand câte un city break, zboruri din Cluj şi din alte mari oraşe din ţară sunt, până la urmă nu ai nevoie neapărat de o săptămână-două, poţi să îţi încarci bateriile şi în câteva zile”, a spus ea.
Reţetele libaneze de „la noi”
Emil Moldovan, fost jurnalist şi un apreciat autor pe Facebook, pentru postările sale amuzante, a ales o vacanţă la Mamaia, unde lărgirea plajei a împăţit turiştii în două tabere.
„Mamaia nu-i cea mai bună alegere pentru următorii 2-3 ani, a dispărut nisipul fin, acum calci şi zdrobesti scoici, în unele zone parcă eşti pe şantier. Intrarea în apă nu se mai face lin, aşa că nu mai e indicată pentru copii. Apa e perfectă, indiferent de vreme. Dacă mergi la mare pentru mare, litoralul românesc e la fel de bun ca altele. Pentru copii e bine să aveti şi piscină la hotel. Eu am făcut greşeala să merg la all inclusive, mâncarea a fost excelentă, a trebuit sa alerg zilnic pe scări până la etajul 7 să nu vin cu 5 kg în plus. Românii ştiu să gatească, mai ales după reţete libaneze . Preţurile la alcool sunt tot mai mari, ajung aproape ca în Piaţa Muzeului din Cluj”, a spus, în stilu-i recunoscut din social media Emil.
„Dorinţa de a călători a rămas cel puţin la fel de mare!”
Pe fondul unui an 2020 marcat de restricţii de călătorie în diferite ţări, dorinţa clujenilor şi a românilor în general a rămas cel puţin la fel de mare ca înainte, a spus la Forum EBS Cosmin Cismaş, manager de dezvoltare la o agenţie, de fapt broker de vacanţe, din Cluj-Napoca.
Turiştii au devenit mult mai atenţi la beneficiile conexe ale pachetului turistic şi mai dispuşi să plătească şi pentru servicii suplimentare, spre exemplu asigurările de sănătate:
„Turiștii sunt din ce în ce mai selectivi, mai bine informați, a crescut interesul pentru asigurarea pachetului de vacanță, numărul asigurărilor de călătorie a crescut simțitor față de perioada chiar de dinainte de pandemie, se fac mult mai multe asigurări medicale de călătorie, plus evident asigurările storno, se preferă vacanțele de leisure, adică un sejur de 7-8, 10 sau câte zile dorim la o destinație. S-a diminuat considerabil turismul de tip circuit și city break tocmai datorită restricțioilor de călătorie și care mai există în continuare, chgiar dacă ele s-au diminuat. Dorința de călătorie a rămas aceeași ba chiar a crescut”, a spus Cosmin Cismaş.
Dacă faţă de anul trecut numărul de turişti care au optat pentru o vacanţă s-a dublat, triplat, sau chiar mai bine de atât, piaţa turismului va reveni în România la nivelul de dinainte de pandemie abia din 2022, 2023, în opinia sa.
„Egiptul destinaţa anului până acum”
Începând din vară turiştii români au început să se orienteze spre destinaţii tradiţionale precum Turcia şi Grecia, alături de litoralul românesc, însă sejururile în Egipt au fost accesate deja mai devreme:
„Egiptul a fost destinația anului, până în momentul de față, începând din iarnă 2020 și primăvara 2021, puteau merge 2 adulți cu preţuri de până în 1.000 de euro, în condiţii de charter cu zbor din Cluj-Napoca sau alte orașe din ţară, cazare la hotel 5 stele, all inclusive, poate chiar sub 1.000 de euro găseai, a fost şi destinția cel mai puțin restrictivă, după care au început să se ridice restricții şi pe Grecia sau Turcia, iar turiştii s-au orientat şi înspre acestea”, a explicat specialistul.
Ce modificarea a mai adus pandemia este practic dispariţia sistemului de rezervări timpurii: „Noțiunea de early booking cel puțin anul acesta a dispărut aproape cu desăvârșire, rezervările se fac cu maxim 30 de zile, 21-30 de zile înainte, mai sunt şi rezervări de acum pentru toamnă, spre exemplu, dar majoritatea se fac într-un regim cunoscut înainte ca last minute”. Sistemul acesta se va revitaliza însă în timp, în condiţiile în care le aduce cel puţin 2 avantaje substanţiale clienţilor, precum disponibilitatea locurilor preferate şi preţuri cu până la 30-40% mai mici decât în mod obişnuit.
Ascultaţi mai jos întreaga emisiunea Forum EBS. În prima parte puteţi asculta experienţele împărtăşute de Ioana, Adrian, Carmen şi Emil, iar în cea de-a doua interviul cu Cosmin Cismaş:
Ovidiu Cornea