Un vaccin care previne apariția encefalitei cauzate de mușcătura de căpușă poate fi făcut din această lună și în România, la recomandarea medicului de familie. Mai puțin mediatizată în România, afecțiunea virală este a doua ca incidență în Europa, după boala Lyme, cauzată de o bacterie.
Produsul este utilizat de mai mulți ani în țări europene, în special în Austria, unde, de altfel, boala a fost depistată prima oară, în anii ’30 ai secolului al XX-lea. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor Transmisibile, o agenție a Uniunii Europene, boala este una comună în Europa, alături de boala Lyme. Pe de altă parte, instituția menționează că un număr redus de căpușe poartă acest virus și că expunerea există în zone de risc, unde de asemenea doar un procent dintre căpușe sunt „purtătoare”, 0,1% – 5%.
În România, zona mai expusă, deși incidența nu este una ridicată, e considerată cea a Transilvaniei, chiar dacă numărul de cazuri raportate nu este încă foarte ridicat. De altfel incidența bolii, Thick Born Encephalitis (TBE), a fost monitorizată și de autoritățile sanitare clujene, care au efectuat în 2001-2010 o supraveghere regională, „rezultatele acesteia atestând prezența neuroinfecției cauzate de virusul encefalitei de căpușe (TBE) în arealul geografic și populațional studiat, trendul emergent al focalității naturale din regiune, respectiv importanța extinderii și complexării supravegherii epidemiologice, inclusiv în direcția etiologiei TBE”, potrivit unui document postat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.
Afecțiune virală
Spre deosebire de boala Lyme, provocată de o bacterie, encefalita cauzată de mușcătura de anumite specii de căpușă, infectate, este o afecțiune virală. Boala este una gravă, subliniază profesorul Andrei Mihalca, de la Universitatea de Medicină Veterinară:
„Beneficiul este că poți preveni o boală extrem de gravă, care se manifestă inclusiv prin paralizii generalizate, în cele mai grave forme. Sunt foarte multe studii care arată, mai ales folosind tehnologii moderne, în ultimii ani, că majoritatea căpușelor care au o infecție, au de fapt mai multe infecții, riscuri asociate. Bineînțeles, nu trebuie să ne panicăm, nu orice căpușă este infectată, nu orice căpușă ne transmite boala, chiar dacă ea este infectată, este necesar să fie un complex de factori care să favorizeze și să permită infecția, dar într-adevăr, encefalita de căpușă de borelioza, boala Lyme, sunt probabil cele mai importante boli transmise de căpușe, în Europa”, a spus pentru EBS Radio profesorul Andrei Mihalca, prorector la USAMV, specialist în studiul căpușelor.
Suntem într-o zonă cu căpușe, purtătoare de virusuri
Noul vaccin poate avea un rol preventiv important, subliniază Emiliana Costiug, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj:
„Putem să amintim anumite categorii de risc profesional, cei care lucrează mult în natură, în păduri, pe pășuni, dar să nu uităm că totuși vine vara și toți suntem tentați să ieșim în natură, să facem drumeții și atunci riscul de a achiziționa această viroză (encefalita de căpușă este o boală virală, n.red.), riscul de a achiziționa această viroză există. Atât timp cât noi suntem într-o zonă cu căpușe purtătoare de virusuri, care pot produce această encefalită, eu zic că este un câștig că avem acest vaccin”, a spus pentru EBS Radio medicul.
Aproximativ 10 mii de cazuri de îmbolnăvire cu encefalita de căpușă sunt depistate la nivel mondial, în fiecare an.