Solicitări crescute în mai multe spitale clujene după ridicarea unor restricții cu începere din 15 mai. Este vorba despre unități spitalicești precum Institutul Oncologic, Institutul Inimii sau Institutul Regional de Gastroenterologie.
Normele de distanțare între persoane limitează numărul de locuri disponibile, atât în saloane, cât și ca număr de consultații în ambulatoriu. În același timp, restricționarea activității spitalelor până în 15 mai, a făcut ca numărul pacienților care au revenit simultan la consultații să fie unul ridicat:
„Este puțin îngrijorător, dar ne așteptam la asta, pentru că atâta vreme oamenii nu au beneficiat de tratament și unii dintre ei prezintă agravări și e normal să se adreseze spitalelor, mai ales că vorbim totuși de două unități medicale cu grad foarte mare de risc, din punct de vedere al sănătății, Institutul Inimii, pe urgențe cardio și de Institutul Oncologic, care tratează cancerul, în toate formele sale. Aveau un număr mare de pacienți, care au revenit”, a spus prefectul Mircea Abrudean.
La începutul săptămânii trecute, la Institutul Oncologic s-au format cozi de câteva sute de persoane în așteptarea accesului la consultații sau la internare. Pacienții efectuează triajul epidemiologic, iar dacă vor fi internați sunt și testați pentru COVID-19.
Potrivit prefectului Mircea Abrudean, reluarea activității normale a Spitalului de Recuperare și a Clinicii Medicală 1, care au funcționat inițial ca spitale COVID, va ajuta la decongestionarea activității restului unităților spitalicești.
Recent, patru pacienți de la Institutul Inimii au fost depistați pozitivi, după ce au prezentat simptome pe parcursul internării. Cadrele medicale au fost testate iar rezultatul a fost negativ.
De asemenea, și la Institutul Oncologic doi pacienți și patru cadre medicale au fost confirmate recent cu COVID-19.
Ovidiu Cornea
(Foto: Institutul Inimii / Facebook)