Viceprimar, după ploile care au inundat străzi din Cluj: „Sistemul de canalizare nu a fost proiectat pentru modificările climatice de acum”

Autoritățile locale promit redimensionarea rețelelor de canalizare pe străzile mai expuse la inundare. Asta după ce ploaia torențială căzută ieri seară a inundat, din nou, mai multe străzi din Zorilor și Mănăștur, precum Frunzișului, varianta care leagă cele două cartiere, Ceahlău, respectiv porțiuni din străzile Calea Turzii și Câmpului.

Pompierii au intervenit cu autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri de pe pe străzi din Mănăștur. Motivul principal pentru care mai multe rețele de canalizări nu au făcut față precipitațiilor și deversărilor din zonele mai înalte ale orașului, iar apa a ieșit pe arterele respective, este pus pe seama schimbărilor climatice de către autorități. Cu alte cuvinte, plouă mult prea des. De pecizat, pe de altă parte, că un număr redus de străzi din cele peste 1.200, dispun de sistem separat de preluare a apelor pluviale. În restul cazurilor, precipitațiile sunt preluate direct de sistemul de canalizare.

Canalizarea Clujului și exemplul chiuvetei de apă 

„Sistemul de canalizare din Cluj și din România este proiectat după niște normative. Acestea sunt diferite pentru că modificările climatice sunt diferite față de acum 10, 15, 20 de ani. Acum asistăm la ploi de scurtă durată, foarte intense, de unde vine o cantitate foarte mare de apă, lucru care mai demult nu s-a mai întâmplat, sau se întâmpla o dată la 5 ani, nu în fiecare săptămână sau tot la 2 săptămâni cum se întâmplă astăzi în toată România și nu numai în România, ci în toată Europa”, a spus pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Pentru a ilustra situația el a oferit un exemplu insolit. „Gândiți-vă că luați o găleată de apă și o turnați toată în chiuvetă. Ce se întâmplă?… că nu poate să facă față scurgerea de la chiuvetă. Exact la fel se întâmplă și în municipiu, pe anumite artere”, a spus viceprimarul.

Edilul a arătat că municipalitatea a încercat să remedieze problema canalizării care nu face față pe mai multe străzi, precum Mihai Eminescu, Victor Babeș, strada Neagră (perpendiculară pe strada Victor Babeș, n.red.), sau Piața Lucian Blaga. De asemenea, el a explicat că la Podul N, unde se strângea apă în trecut, se fac decolmatări la fiecare ploaie intensă.

Probleme pe Frunzișului

În timpul ploii torențiale de ieri seară, una din cele mai acute probleme a apărut pe strada Frunzișului, varianta Zorilor – Mănăștur. Întrucât apa a ajuns la aproape o jumătate de metru, iar o mașină ar fi fost blocată în trafic, a fost necesară blocarea pentru un interval de timp a arterei, până la scurgerea, respectiv desfundarea canalizării de către un utilaj specializat.

„Trebuie redimensionate toate rețelele de canalizare ca să facă față noilor provocări. Sunt anumite zone în care trebuie să fie făcute intervenții mai abrubte, de exemplu strada Funrnzișului,  acolo probabil că trebuie făcută o gură de canalizare mai mare și modificată… astfel încât să nu mai avem situații precum cea de ieri. Sunt mai multe soluții, le vom face pe măsură ce modernizăm drumurile”, a mai spus Dan Tarcea.

40 de litri pe metru pătrat, în decurs de o oră

Ploaia de ieri seară de la Cluj a fost una torențială, cu o cantitate ridicată de precipitații pe metru pătrat, doar numai în anumite zone ale orașului, a explicat șeful serviciului prognoză al Centrului Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier.

„Ploile acestea nu-s neapărat pe arii extinse, au nori care pot să aibă diametre de la câteva sute de metri la câțiva kilometri. Așa că posibilitatea de a vedea, mai ales într-un oraș mare cum e Clujul, pe un deal da și pe altul nu,  este foarte mare. În partea de nord a plouat puțin, iar în partea de Sud, Sud-Vest, zona Mănăștur-Zorilor a plouat înspre 40 de litri de apă, mai ales că a fost în timp scurt”, a spus specialistul.

Cum pot fi anticipate problemele de pe unele străzi

Pe de altă parte, acesta a infirmat faptul că ploile din ultimii ani ar fi mai dese sau mai intense decât cele din trecut. „Lunile iunie și iulie sunt cele mai ploioase din an”, a spus acesta.

De asemenea, meteorologul a precizat că deși Clujul a fost sub Cod Galben ieri după-masă, în fapt clasificarea nu ar fi fost potrivită pentru zona de Sud și Sud-Est a orașului, unde cantitatea de precipitații căzută într-un timp foarte scurt a fost foarte mare.

Pe de altă parte, el a arătat că municipalitatea ar avea posibilitatea să solicite date particularizate pentru zone de 2 kilometri pătrați cu privire la intensitatea precipitațiilor, Centrul Meteo având aparatură care poate detecta aceste manifestări.

Ploaia de ieri a produs pagube și în localitatea Florești, unde valea pârâului Sânăslău a fost indundată în zona străzii Eroilor, iar pompierii au evacuat apa de la demisolul mai multor imobile.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto și video: ISU Cluj

 

 

X
X
X