VIDEO | Autoritățile din Cluj folosesc drone în lupta pentru prevenirea răspândirii Covid-19

Autoritățile din Cluj au ridicat drone în aer pentru a afla dacă oamenii respectă restricțiile de circulație impuse pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

Zona Metropolitană Cluj este supravegheată cu drone, începând de astăzi.

„De astăzi punem în aplicare planul de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și filmare aeriană cu drone a Zonei Metropolitane Cluj. Obiectivele acestui plan de măsuri sunt, în principal, verificarea respetării măsurilor de izolare la domiciliu, verificarea respectării măsurii de carantinare, dar și a respectării restricțiilor de circulație”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

În Cluj-Napoca, vor fi verificate astfel parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare și supermarketuri. Locurile în care vor fi ridicate dronele vor fi stabilite zilnic.

Potrivit prefecturii, înregistrările sunt proprietatea Inspectoratului Județean de Poliție și nu sunt destinate publicității.

Imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal. Inspectoratul Județean de Poliție a primit, recent, o dronă care a costat peste 75.000 de lei, de la Consiliul Județean Cluj.

Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriana cu ajutorul aeronavelor fără pilot

Comunicat de presă, 09.04.2020✅ Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriana cu ajutorul aeronavelor fără pilot🔴 Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, anunță implementarea unui Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor). 🔴 Se vor urmări, în principal, următoarele aspecte: ➡️ Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;➡️ Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);➡️ Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;➡️ Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.🔴 Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel. 🔴 Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției.🔴 Locațiile de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat. 🔴 La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.🔴 Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Publicată de Instituția Prefectului – Județul Cluj pe Joi, 9 aprilie 2020

 

 

X
X
X