VIDEO | Biblioteca „Octavian Goga” testează un aparat de sterilizare care va permite repunerea cărților în circulație în mai puțin de două minute

Conducerea Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj vrea ca iubitorii de lectură să se simtă în siguranță și să nu se îndepărteze de carte, chiar dacă suntem în plină pandemie.

Astfel, un aparat de sterilizare a cărților și nu numai, care este eficient și împotriva noului coronavirus, se află în teste la sediul central al bibliotecii.

Echipamentul poate elimina și alte tipuri de viruși, bacterii sau paraziți, dar are și o funcție de desprăfuire a volumelor din bibliotecă. În acest fel, cărțile restituite nu mai sunt ținute „în carantină” în aceasă perioadă.

„Aparatul permite sterilizarea nu doar a cărților, ci și a altor documente sau CD-uri și DVD-uri. Poate fi pus și în regim de autoservire, adică publicul să își sterilizeze cărțile și documentele pe care dorește să le împrumute sau să le consulte pe loc. Se pot steriliza și tastaturile calculatorelor, mouse-ul, chiar și telefoanele mobile. Se pot pune deodată patru cărți, respectiv alte patru tipuri de documente și într-un minut și 10 secunde pot fi așezate din nou la raft. Așa, cărțile ajung mult mai rapid în circulație”, a spus la EBS Radio Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Octavian Goga din Cluj.

 

Aparatul de sterilizare se află în teste până la sfârșitul lunii octombrie, iar dacă își va dovedi eficiența, biblioteca îl va cumpăra. Valoarea investiției ar fi de peste 4.000 de euro. Biblioteca „Octavian Goga” vrea să achiziționeze astfel de echipamente pentru toate filialele.

 

Darian Sacalis

 

Ne poți asculta și aici: