VIDEO | Dr. Adela Golea: Trebuie să facem tot posibilul pentru a întrerupe lanțul de transmisie a noului virus

Dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență, spune că suntem, deocamdată, norocoși pentru că nu avem cazuri la terapie intensivă și de aceea trebuie să facem tot posibilul pentru a întrerupe lanțul de transmisie a noului virus.

 

Cortul amplasat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Cluj este necesar pentru triajul pacienților care, de fapt, spune medicul clujean, ar trebui sa stea acasă, în autoizolare.

„Sunt persoane care nu s-au declarat și care au anumite patologii care, la fel ca noul virus Covid-19, se pot transmite pe cale aeriană și pot în acest moment să creeze mai mulți pacienți pentru sistemul medical. În același timp, protejăm și alte secții ale spitalului”, a spus dr. Adela Golea, care coordonează și grupul tehnic medical de la Cluj care este sub autoritatea directă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În cort intră pacienții care au febră, au simptomatologie respratorie sau alte patologii.

„Nu neapărat acești pacienți sunt contacți, purtători de Covid sau vor trebui internați. Dar trebuie să protejăm populație, personalul medical și să încercăm să avem cât mai puțină patologie infecțioasă pentru că dacă escaladeaza infecția cu Covid și vor fi cazuri severe nu vom putea face față”, a mai spus aceasta.

În cort sunt puse 10 posturi, la distanță de un metru și jumătate între ele. Pacienții nu rămân acolo, ci doar se face un triaj epidemiologic pentru cei care nu au declarat dacă au venit din zone de risc. Aici se ia decizia dacă pacientul poate fi izolat la domiciliu sau trebuie dus în carantină sau la Spitalul de Boli Infecțioase.

În ceea ce privește personalul, măsurile de protecție sunt cele pentru patologia respiratorie, a spus dr. Adela Golea. Este vorba de mască, distanță și mănuși.

Dr. Adela Golea a vorbit și despre prevenție, care în aceste moment este cel mai important lucru pentru a preveni răspândirea acestui virus.

„Este un virus gripal, am mai avut gripe… Problema este că cel mai mult ne protejează dacă respectăm măsurile de prevenție”, a spus aceasta.

Atenție mare dacă strănutăm în mână și nu în pliul cotului. În acest caz trebuie sa ne dezinfectam înainte de a pune mâna pe orice, inclusiv pe telefon.

Foarte importantă, a mai spus medicul clujean, este și igiena gurii.

„Trebuie să facem o igienă bună și a cavității bucale pentru că acest virus se multiplică în faringe. Dacă folosesc o apă de gura, care are o soluție mentolată sau acloolică și fac gargară, reduc capacitatea de a da la altcineva, de a transmite”, a mai spus dr. Adela Golea.

Conf. Dr. Adela Golea, directorul medical, despre măsurile luate în spital și despre ce poate face fiecare dintre noi pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Publicată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pe Marţi, 17 martie 2020

 

Ne poți asculta și aici: