VIDEO | Noi specii de rechini care „pășesc” au fost descoperite în Indonezia

Oamenii de știință au descoperit în Indonezia o nouă specie de rechini care se mișcă prin apă într-un fel suprinzător.

Cercetătorii au observat că acești rechini se ajută de înotătoare ca să umble, lucru care le oferă un mare avantaj asupra prăzii și datorită căruia au fost numiți „walking sharks”, potrivit Mediafax, care citează newatlas.com.

Rechinii au fost descoperiți în apele tropicale ale Arhipelagului Indo-australian, care este situat între Indonezia și Australia.

Cercetătorii lucrau la un studiu despre conservarea globală pe o perioadă de 12 ani când au zărit niște creaturi subacvatice ciudate, care se spune că sunt prădători de top în apele mai puțin adânci din zona recifelor.

„La o adâncime de mai puțin de un metru, rechinii care merg nu prezintă niciun pericol pentru populație, însă abilitatea lor de a rezista într-un mediu cu un nivel redus de oxigen și de a păși pe înotătoare le oferă un avantaj remarcabil aupra prăzii care constă în crustacee și moluște”, a afirmat doctorul Christine Dudgeon de la Universitatea din Queensland, Australia, potrivit Mediafax.

În timp ce unele specii de rechini au fost cunoscute anterior pentru mersul lor, un set de patru noi specii aproape că dublează numărul acestora. Prin urmare, până în prezent sun nouă specii de astfel de rechini.

Cu toate acestea, ceea ce este interesant pentru cercetători este faptul că niciunul dintre rechinii înrudiți cu speciile nou descoperite, care sălășluiesc în zona recifurilor, nu prezintă acest stil special de a se deplasa.

După o analiză ADN, echipa crede că rechinii care par că pășesc s-au diferențiat de strămoșii lor și au preluat propria identitate, evoluând în noi specii.

Lucrarea despre noile specii de rechini a fost publicată în jurnalul de Cercetări Marine și de Apă Dulce.

 

Credit foto: Dr. Mark Erdmann, vicepreședinte Conservation International’s Asia-Pacific; sursa video: Universitatea Queensland, Australia

 

Ne poți asculta și aici: