VIDEO | Număr record de lung și scurtmetraje românești la TIFF

Ediția cu numărul 19 a TIFF va fi mai bogată ca niciodată în premiere românești. Șapte filme vor fi proiectate la Cluj în premieră mondială.

Astfel, 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje vor fi proiectate, în prezența realizatorilor, între 31 iulie și 9 august, la Cluj-Napoca. 15 dintre ele vor avea parte de prima întâlnire cu publicul din România, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, iar șapte vor fi în premieră mondială.

 

„Malmkrog” (foto principal), drama de epocă pentru care Cristi Puiu a câștigat Premiul de regie în secțiunea Encounters la Berlinale, se va vedea pentru prima dată în România la TIFF.

De la Berlin vine și „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, dar și „5 minute” (foto), de Dan Chișu, film proiectat în premieră la Varșovia.

La TIFF vor mai fi proiectate, printre altele peliculele „Și poate mai trăiesc și azi”, semnat de Tudor Cristian Jurgiu și, în premieră absolută va rula și „Început” al lui Răzvan Săvescu.

Selecția de documentare este, la rândul ei, generoasă: 10 dintre cele 21 de lungmetraje sunt povești nonficționale, unele aduse în premieră pe marele ecran.

Astfel, iubitorii de film vor putea viziona, printre altele, „Acasă” (foto), debutul lui Radu Ciorniciuc, distins cu Premiul Special al Juriului pentru imagine la Sundance.

Selecția Zilelor Filmului Românesc e întregită de 16 scurtmetraje, cele mai multe dintre ele la prima întâlnire cu publicul.

 

Foto: TIFF

Ne poți asculta și aici: