VIDEO | Prefectul Clujului, Mircea Abrudean: „Aștept rezultatul fiecărei testări pentru coronavirus cu sufletul la gură”

Doi clujeni care se aflau în izolare la domiciliu, după ce au revenit din Italia, sunt suspecți de infectare cu noul coronavirus.

Pentru că în ultimele zile au avut simptome de răceală, cei doi clujeni au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt testați, a declarat pentru EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean, care a mai precizat că autoritățile  sunt pregătite să facă față oricărei situații.

„Nu este nimic deosebit, am mai avut situații de acest gen. Practic, toate persoanele care intră în izolare la domiciliu, și sunt 483 în momentul de față în județul Cluj, și care prezintă orice fel de simptom de răceală, cum ar fi tuse, febră, probleme respratroii, intră în categoria suspecților. Există o procedură specială, ei sunt aduși la Spitalul de Boli Infecțiose și testați. Până în prezent au fost rezultatele negative și sperăm să fie la fel și în continuare”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Acesta a mai spus că, în acest moment, nicio persoană nu se află în carantină. Sunt izolați, însă, la domiciliu, aproape 500 de oameni, iar alți 200 au ieșit din izolare.

În privința situației de carantină, prefectul Mircea Abrudean a explicat: „Carantina este o situație mai specială și se referă la cetățenii care vin din zonele declarate de Comitetul național pentru situații speciale de urgență drept ‘roșii’, adică, în acest moment, zona de nord a Italiei. Dar este și acolo carantină, iar riscul ca cineva să plece de acolo este minim pentru că această carantină însemnă, de fapt, un control foarte strict. Vorbim și de provinciile din China care au fost afectate inițial. Deci, practic, asta ar însemna ca o persoană să fie în carantină: să provină din acea zonă, moment în care este preluată și introdusă în carantină instituționalizată. Nu avem situații în județul Cluj în acest moment, dar suntem pregătiți cu șase locații de carantinare, totalizând un număr de 197 de locuri care îndeplinesc o serie de condiții igienico-sanitare destul de stricte”, a spus prefectul Clujului, Mircea Abrudean, care a fost invitatul lui Tiberiu Crișan la WakeUp Cluj.

Prefectul Clujului a mai spus că nu trebuie  să facem gesturi extreme, dar să că noi, clujenii, suntem capabili să înțelegem că este o situație care trebuie tratată cu seriozitate.

El a vorbit și despre măsura de a închide școlile, dar și despre ce riscă clujenii care s-ar gândi să nu respecte regulile privind izolarea, chiar dacă la Cluj, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat.

Suntem pregătiți suficient? Discutăm cu prefectul județului Cluj, Abrudean Mircea, despre provocările cauzate de coronavirus.Ce ați dori să îl întrebăm pe domnul Abrudean?Urmărește EBS Radio:🎧 https://ebsradio.ro/radio-player/📟 90.4 FM – Cluj-Napoca, 94.8 FM – Dej

Publicată de EBS Radio pe Marţi, 10 martie 2020

 

Foto: Tiberiu Crișan

 

Ne poți asculta și aici: