VIDEO | Un prototip de ventilator pentru urgențe, fabricat la UTCN

O echipă de specialiști de la Facultatea Construcții de Mașini, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgență prin tehnologia 3D printing.

Echipa formată din prof. dr. ing. Nicolae Bâlc, șef l. dr. ing. Dan Leordean, drd. Eugen Guțiu, studentul Alexandru Sterca și tehnicianul Gheorghe Vele a proiectat un ventilator mecanic destinat strict pentru situații de urgențǎ, cum este cazul pandemiei cauzatǎ de virusul SARS-Cov-2.

„Ideea a pornit de la necesitatea de a susține sistemul medical în cazul epidemiei de Coronavirus moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive, din spitalele din România. La recomandarea rectorului prof.dr.ing. Vasile Topa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educației și Cercetǎrii, am fost sunați de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și am fost încurajați sǎ demarǎm acest proiect”, spune decanul Facultății Construcții de Mașini, prof. dr. ing. Nicolae Bâlc

Ventilatorul mecanic de urgențǎ, botezat V_Ro_Covid, se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț, și are acționarea mecanicǎ a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat.

Aparatul a fost testat și în prezent, spun ei care l-au creat, se pot controla și regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație:
– frecvența respirațiilor, între 8 și 20 respirații pe minut
– volumul de aer pompat în plǎmâni, între 200 și 800 ml, în funcție de greutatea pacientului; se poate selecta valoarea acestui parametru din 50 în 50;
– raportul dintre timpii de inspirație / expirație

Prototipul ventilatorului V_Ro_Covid are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și are 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Are de asemenea programatǎ și o alarmǎ audio.

Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipǎrire 3D în laboratoarele UTCN, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț.

„În această etapă, este necesarǎ o evaluare a acestui ventilator și derularea rapidǎ a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunǎtǎți prototipul și a-i crește funcționalitatea, prin adǎugarea componentelor periferice și integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului”, au arătat specialiștii UTCN.

Astfel, se pot adǎuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expirație, umidificator al aerului și altele. Toate acestea se vor putea adăuga numai la solicitarea și în colaborare cu medicii ATI.

Prototipul reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor legate de aceastǎ crizǎ majorǎ. Costurile de concepție și fabricare ale acestui prototip de ventilator au fost suportate de universitate.

Vedeți aici o prezentare a prototipului

 

Foto: UTCN

 

Ne poți asculta și aici: