Viitorul cartier Sopor va fi mare ca Mănășturul, dar construit după standardele secolului XXI

Cluj-Napoca va avea un nou cartier, primul care va fi proiectat și construit de la zero în ultimii 30 de ani în România.

Cartierul Sopor va fi realizat în baza unui plan urbanistic conceput în urma unui concurs internațional de soluții. Competiția a fost câștigată de o echipă de arhitecți clujeni, coordonată de Octav Olănescu, Vlad Rusu și Anamaria Olănescu.

12 propuneri, din care două din străinătate, au fost înscrise în concurs. Dacă peisagistul Nicolas Triboi, membru al juriului, a precizat că proiectele au fost mai „cuminți” decât s-ar fi așteptat, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a menționat că organizarea de concursuri de soluții reprezintă cea mai bună modalitate de promovare a urbanismului de calitate.

Arhitectul Vlad Rusu, de la echipa câștigătoare a concursului, a fost mai vehement în privința ideii lansate în repetate rânduri de primarul Emil Boc, potrivit căruia în Sopor toate funcțiunile publice vor fi accesibile la 20 de minute de mers pe jos.

Doar 5 minute le vor fi suficiente locuitorilor să acceseze dotările și serviciile din cartier, potrivit arhitectului.

„În fiecare zonă, pe o rază de 400 metri, întâlnești din orice punct al acestui cartier aceste dotări, în așa fel încât să fie încurajată deplasarea nepoluantă, deci nu cu mașina. Comunitățile care vor locui aici se vor bucura de toate avantajele unei mobilități sustenabile, în care este încurajată mai mult deplasarea velo și pietonale, în detrimentul automobilului. Vor avea la dispoziție dotări precum grădinițe, școli, comerț sau servicii de proximitate”, a precizat pentru EBS Radio Vlad Rusu.

El a subliniat că a gândit proiectul, împreună cu colegii săi, într-o cheie „umanistă”, lăsând în plan secund automobilul.

Noul cartier Sopor se va dezvolta etapizat

Juriul internațional a apreciat, printre altele, coerența propunerii și modul în care sunt îmbinate spațiile publice cu cele verzi. De asemenea, proiectul va putea fi realizat în etape.

„Va fi o negociere destul de riguroasă cu proprietarii. Ne dorim ca dezvoltarea acestei cartier să se dezvolte etapizat, pentru că numărul mare de parcele, gradul de fragmentare, este dificil de negociat. Și atunci încercăm o formula de etapizare, în care împărțim acest cartier în șapte zone, ele se pot dezvolta independent” , a mai spus Vlad Rusu.

Proiectul care va fi elaborat de către câștigătorii concursului va stabili regulile de construire ale zonei, a subliniat primarul Emil Boc.

„Proprietar nu este Primăria, noi oferim o Constituție, pe care oamenii trebuie să o respecte. Și proprietarii se vor asocia, în mai multe forme, pentru a realiza proiectul, dar noi stabilim o Constituție ca oamenii care vor locui acolo să aibă calitate (a vieții, n.red.) și nu unii doar să bage banii în buzunar și să plece acasă și oamenii să rămână cu o calitate inferioară a spațiului urban. Am spus, mai în glumă, mai în serios, că este un fel Mănăștur al secolului XXI. Da, sub aspectul dimensiunii, 250 de hectare a avut și Mănășturul când a început, dar va avea o calitate a spațiului urban, spații aerisite, foarte mult verde, foarte multe locuri de joacă, spații de agrement, să îți facă plăcere să locuiești într-un asemenea cartier”, a spus primarul Emil Boc.

Desemnarea proiectului câștigător este doar primul pas pentru ca viitorul cartier să prindă contur, spune Klaus Birthler, coordonatorul temei de concurs.

„Am avut 12 soluții în concurs, cele mai luminate minți din urbanism ale Clujului, îmi place să cred. Soluția câștigătoare a fost aleasă din ce e mai bun. Asta a fost partea soft. Urmează partea de hard și anume construirea infrastructurii, crearea de politici publice, schimb de terenuri, comasări de terenuri pentru infrastructură. Următorii actori, sau cei mai importanți actori, sunt proprietarii, dezvoltatorii și autoritatea publică. Unii experți ai concursului ne-au recomandat ca Primăria să facă totul încât să se înființeze o agenție de dezvoltare Sopor”, ne-a declarat Klaus Birthler.

Contractul pentru proiectare va fi semnat în perioada următoare, urmând să fie stabilit termenul de finalizare al proiectului tehnic.

„Va trebui să găsim mecanisme foarte clare pentru a intra cu proprietarii privați, cred că sunt undeva la peste 300 de proprietari privați, o parte cu terenuri cadastrate, o parte cu terenuri care încă nu sunt cadastrate. Urmează un proces extrem de complex de dezbateri și publice, dar și cu proprietarii. Trebuie spus că soluția propusă nu ține cont de actualul parcelar și nici nu este bine, pentru că va trebui să avem un cartier coerent. Pe urmă va trebui etapizată dezvoltarea urbană, va fi un proces pe termen lung, fiind vorba de cel mai mare cartier al orașului (ca suprafață, n.red.)”, a menționat și directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Câmpean, cel care a coordonat din partea municipalității organizarea concursului internațional de soluții.

„Sunt mai multe modele la nivel European pe care le vom lua în calcul, încercăm să ne inspirăm, pe care le vom analiza împreună cu arhitecții câștigători și cu urbaniștii. Sunt orașe cu care și colaborăm, Bilbao, Paris, Marsilia, unde sunt modele de dezvoltări de acest tip, ne vom uita la cele mai bune exemple și le vom adapta la situația Clujului”, a mai spus Ovidiu Câmpean.

Primăria urmează să analizeze totodată și modalitățile de finanțare ale investițiilor. Cartierul Sopor va fi situat în vecinătatea cartierului Gheorgheni și va fi terminat în 30 de ani.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: