Faptul că alegerile parlamentare din 2020 încheie un ciclu electoral, iar majoritatea partidelor nu le-au prezentat alegătorilor mesaje noi sunt principalele explicații pentru prezența scăzută la votul de duminică. Astfel, PSD a putut pune în valoare electoratul stabil pe care mizează, consideră politologul George Jiglău, de la Facultatea de Științe Politice a UBB.

Pandemia a jucat un rol secundar în prezența scăzută (31.84%) la alegerile parlamentare din acest an, în condițiile în care la alegerile locale, de acum 2 luni, tot în pandemie, prezența a fost de peste 45%, spune George Jiglău.
De ce a fost o prezență mică la vot
„Europarlamentarele au avut o prezență neobișnuit de mare la vot, au urmat prezidențialele, în care întotdeauna românii investesc multă energie emoțional și se vede întotdeauna, în participarea la vot; au fost localele care abia ce au trecut și acum cred că s-a pierdut deja un pic din suflu. Partidele mari au dezamăgit. Oferta electorală, nu atât oferta în termeni de oameni, cât de propuneri de mesaje, nu mai convinge, pentru că alegătorii simt că au mai auzit lucrurile astea, nu mai e ceva de noutate, ceva care să te facă să ieși în mod deosebit la vot…”, a spus politologul, pentru EBS Radio.
Variante de lucru
După definitivarea atribuirii mandatelor de parlamentar, în urma redistribuirii voturilor de la nivel național, președintele Klaus Iohannis va începe consultările cu partidele care au trecut pragul electoral. Există 2 variante pentru desemnarea de către președinte a unui premier și alcătuirea Guvernului, a spus George Jiglău:
„Fie va fi consecvent cu propria poziție dinaintea alegerilor și va propune un premier de la PNL, probabil tot Ludovic Orban, care are ca singură variantă de lucru, mai departe, o încercare de coaliție cu USR și cu UDMR… Dacă merge pe varianta asta s-ar putea să aibă parte de multe critici, pentru că e un soi de neasumare a înfrângerii pe care a suferit-o el ca om politic și partidul pe care l-a susținut. Cealaltă variantă nu e mai ușoară, s-ar putea să fim în situația ca președintele să facă un soi de ‘cadou otrăvit’ PSD-ului, să propună un premier de la PSD, care să nu fie capabil să adune 50% în Parlament și apoi dacă pică două guverne să avem alegeri anticipate”, a spus George Jiglău, care a opinat că perioada următoare va fi marcată de instabilitate.
„PSD are un atu pe care niciun partid din România nu îl are!”
PSD a valorificat postura de partid de opoziție și faptul că partidul la guvernare a avut de gestionat o perioadă delicată, de pandemie, dar și faptul că dispune de un electorat disciplinat, a arătat George Jiglău:
„A contat faptul că PSD are un electorat nu doar stabil și disciplinat, da disciplinat, dar din alt punct de vedere: e un electorat care chiar dacă nu simpatizează într-un anumit moment foarte tare PSD-ul, că PSD-ul nu convinge în mod deosebit și așa stau lucrurile, totuși este un electorat care vine și votează, fără să trebuiască să fie convins suplimentar. Pe când la electoratul PNL, sau țintit cu precădere de PNL, electoratul USR-ului, vorbim de un electorat care caută să fie convins de fiecare dată, votul trebuie câștigat cumva. Și în condițiile în care cele două partide nu au fost foarte convingătoare, asta nu se transpune în votul către alte partide, către PSD, sau mai știu eu, către AUR sau alt partid, ci este neparticipare. Și atunci acest electorat mai puțin pretențios, al PSD-ului, iese în evidență și de aici rezultatul bun pe care l-a avut, chiar dacă vorbim de un număr de procente și de voturi semnificativ mai redus. E un atu pe care niciun partid din România în acest moment nu îl are: acest electorat, această bază, pe care PSD chiar și când este în dificultate poate să construiască”, a spus politologul.
Referitor la scorul surprinzător obținut de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid nou înființat și care a trecut pragul electoral, George Jiglău a menționat că formațiunea ar fi avut noroc pe fondul prezenței scăzute și că apariția sa pe scena politică seamănă cu cea a fostului PPDD, Partidul lui Dan Diaconescu, care a obținut, în 2008, chiar un scor mai mare.
Aproape 5.8 milioane de români din cei peste 18 milioane cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne, la alegerile parlamentare. Prezența la vot a fost de sub 32%, în condițiile în care la alegerile locale, spre exemplu, desfășurate tot în pandemie, prezența a fost de peste 45%.
Asscultați întreg interviul acordat de George Jiglău pentru EBS Radio, mai jos:
Ovidiu Cornea