VR-Mind, un produs care ajută la reglarea psihologică prin tehnologie virtuală, a fost lansat de UBB

VR-Mind urmărește antrenarea și reantrenarea minții umane pentru a preveni tulburările emoționale, putând fi folosit și în tratamentele psihoterapeutice mai complexe, inclusiv în promovarea sănătății mintale.

VR-Mind a fost produs de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu compania americană EON Reality Inc.

Acesta este focalizat pe identificarea și modificarea distorsiunilor cognitive de tip atențional, interpretativ și de memorie, prin efectuarea unor sarcini sau jocuri în realitate virtuală (Virtual Reality).

Prototipul inițial a fost lansat în anul 2018, dar a fost îmbunătățit pe baza testărilor și a feedback-urilor, iar acum poate fi folosit ca tehnologie de cercetare și de practică psihologică, inclusiv ca autoterapie.

Potrivit reprezentanților UBB, VR-Mind este utilizat deja în cercetări efectuate în cadrul UBB și în serviciile clinice din cadrul Clinicii Universitare de Psihologie PsyTech a UBB.

„Tehnologiile psihologice, dacă sunt derivate din cercetări avansate și dacă sunt și gândite să fie accesibile, pot produce rapid mutații sociale semnificative, în beneficiul bunăstării și a calității vieții oamenilor. Mă refer aici la prevenirea unor tulburări psihice, la tratamentul lor și la promovarea stării de bine. VR-Mind este un astfel de produs”, spune rectorul UBB, prof. Daniel David, care este și directorul acestui proiect.

VR-Mind este rezultatul colaborării dintre UBB și Compania americană EON Reality Inc. (EON), lider mondial în cunoaștere transferabilă în industrie și educație și cunoaștere bazată pe realitate virtuală și augmentată.

 

Ne poți asculta și aici: