Zece pe linie la Bac. Dar nu înainte de multe emoții și contestații

Nicole Tănase, absolventă a Liceului Gheroghe Șincai din Cluj-Napoca, a obținut cea de-a patra medie de 10 curat la BAC din județ, dar pentru asta a avut de trecut emoțiile contestației depuse.

Absolventă a profilului de Științe Sociale, tânăra a obținut nota maximă la 2 dintre cele 3 probe, Logică și Istorie. La Limba şi Literatura Română a luat „doar” 9.35. „La Istorie şi la Logică m-am aşteptat la 10, la Română am estimat un 9.80, dar când s-au afişat rezultate la Română nu a fost tocmai aşa. M-am consultat cu doamna profesoară de la clasă, pentru că nu am luat meditaţii la nicio materie şi am hotărât să depun contestaţie, în speranţa că o să mi se mărească nota. Şi aşa a şi fost”, ne-a spus, cu un zâmbet de uşurare, Nicole. Nu îşi explică exact de unde a provenit diferenţa de 65 de sutimi, între nota iniţială şi cea finală, mai ales că are şi alţi colegi de generaţie în cazul cărora s-au înregistrat diferenţe mari.

În privinţa examenului în sine, Nicole spune că a fost „un pic stresant”, atât pentru că s-a ambiţionat să obţină o notă mare, cât şi pe fondul alternării cursurilor online cu cele clasice:

A început să mă sune toată lumea, nu mi-a venit să cred

Colegii şi apropiaţii au fost cel puţin la fel de curioşi de deznodământul contestaţiei: „Nici nu îmi venea să cred, au început să mă sune colegii, îmi ştiau codul (afişat pe platforma electronică, n.red.) câţiva colegi, prieteni, m-au sunat profesori, nici nu ştiam ce să fac, să îmi sun părinţii, bunicii…”, a spus, retrăind parcă emoţiile momentului, tânăra.

Va studia în Olanda

Nicole ne-a mărturisit că pentru ea nota nu era în fond atât de importantă, fiind deja admisă la Olanda, la profilul International Business, de la University of Groningen, în baza unui examen, a mediilor din liceu, a activităţilor de voluntariat şi a recomandărilor, singura condiţie fiind să îşi ia Bacalaureatul:

„Consider că o facultate în străinătate îmi deschide mult mai multe oportunităţi şi pe profilul ales cursurile pe care le oferă această facultate mi-au plăcut, m-au atras şi ideea de a învăţa în engleză, de a cunoaşte foarte mult persoane, din diferite colţuri ale lumii şi toate oportunităţile care mi se vor oferi mă fac foarte încrezătoare şi am zis că ar fi o alegere potrivită pentru mine”.

Unul din criteriile care au contat în admiterea ei la universitatea olandeză a fost şi activitatea de voluntariat, tânăra prestând astfel de activităţi la mai mult festivaluri din Cluj. Experienţa preferată rămâne însă cea de la Campionatului European de Tenis Masă pentru Cadeţi şi Juniori din 2018, găzduit de Cluj-Napoca.

Ascultaţi discuţia completă cu Nicole Tănase, mai jos:

Clujul, locul 1 la Bacalaureat în ţară

Judeţul Cluj a obţinut şi în acest an cea mai mare rată de promovabilitate a promoţiei curente, la nivel naţional, peste 85,24%. Aproape 2.000 din cei peste 3.100 de candidaţi admişi au avut medii peste 8, ceea ce este îmbucărător, a spus şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Marinela Marc:

„Asta înseamnă o bună calitate a actului de învăţare în judeţ. Ceea ce mă bucură pe mine este că în acest an avem şi un liceu tehnologic, Liceul Evconomic, cu promovabillitate de 100%, pentru că ani la rând blamam învăţământul tehnologic, între şcolile cu rezultate bune, mai avem câteva colegii tehnice. Rămâne această întrebare: ce facem pentru cei cu procente mici, cei care au rezultate bune îi ştim, sigur că e uşor să iei promovabilitate 100% la Racoviţă unde îţi vine ultimul copil cu medie peste 9.50, la admiterea în liceu. E mai greu şi mai de lăudat un liceu tehnologic, unde îţi vine un copil cu medie sub 5 la Evaluare şi îţi e foarte greu să îl duci la o notă peste 6 la Bacalureat. Acolo este chiar meritul muncii şi a insistenţei dascălilor, a planurilor personalizate de învăţare, a planurilor remediale, pe care şi le întocmesc anual, după o testare anuală, după teze, după încheierea mediilor”, a spus Marinela Marc, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi.

Şapte licee cu promovabilitate maximă

Şapte licee din judeţul Cluj au obţinut promovabilitate maximă la examenul de Bacalureat, toate din Cluj-Napoca: Colegiile Economic şi Emil Racoviţă, Liceele Avram Iancu, Elf, Onisifor Ghibu, Nicolae Bălcescu şi cel Unitarian, în timp ce la altele 17 unităţi de învăţământ pro0movabilitatea a fost de cel puţin 90%.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: