Zeci de liceeni ”s-au jucat” de-a judecătorii și inculpații la Tribunalul Cluj

Legea se învață încă de pe băncile liceului… dar și ale tribunalului. Zeci de liceeni din mai multe județe ale țării și-au antrenat, în mod practic, cunoștințele în materie de legislație și drepturi cetățenești în cadrul unor procese simulate, organizate la Tribunalul Cluj.

Tinerii au devenit, pe rând, procurori, judecători, victime acuzatori sau inculpați, în trei spețe pe care și le-au ales singuri, după studierea anterioară a Codului Penal, sub îndrumarea unor specialiști. Procesele au reprezentat punctul culminant al taberei de educație juridică, Legal Academy, organizată la Turda. Unii participanți au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanță:

”Am văzut pe pagina de Facebook reclama taberei și am vrut să-mi confirm dacă chiar vreau să fac asta sau nu, a fost o experiență foarte frumoasă, să devin avocat, sau judecător”, a spus Vlad M., elev la un liceu din Cluj.

”Mi s-a părut foarte interesant că am făcut partea asta de procese simulate, mă interesează pentru că îmi place tot ce ține de justiție și pe viitor aș vrea să știu să îmi apăr drepturile și să cunosc diverse chestii”, a adaugat Paul M., elev la o școală din Ploiești.

”Am fost mândră că am putut realiza rolul procurorului, îmi doresc ca pe viitor să îmi dezvolt o carieră în acest domeniu”, a subliniat Daniela C., elevă la școală din Bistrița.

Tabăra de educație a fost inițiată de judecătorul Cristi Dănileț, în colaborare cu Centrul Rațiu pentru Democrație. Magistratul a explicat de ce astfel de tabere sunt utile pentru tineri:

”Să știe că există o lege care poate ocroti, să știe că au drepturi și obligații în egală măsură, în al doilea rând cei care vor să îmbrățișeze o carieră în drept au putut să discute cu specialiști în drept, cu practicieni și să vadă dacă acesta poate fi un destin pentru ei. Sperăm ca acești tineri să devină și ambasadori ai educației juridice, adică noi sperăm  ca această materie, a educației juridice să se studieze în liceele și școlile noastre”, a declarat judecătorul Cristi Danileț.

Centrul Rațiu pentru Democrație a inițiat recent și traininguri de educație juridică pentru profesori. Pentru tineri însă aceste întâlniri  înseamnă mai mult decât dobândirea de cunoștințe juridice.

”Noi ne dorim ca ei să devină cetățeni responsabili și activi și atunci dacă ceea ce fac ei va avea un impact sau se vor implica în diverse proiecte, pentru comunitate, inclusiv să sesizeze când consideră că ceva este în neregulă, să facă ceva. Atunci vom considera că proiectul a avut success. Vrem să cream și instrumente de diseminare, precum o aplicație, unde un tânăr, dacă întâmpină anumite probleme, de exemplu, a fost bătut la școală, să poată să pună întrebarea ce poate să facă și să primească informația care este pasul 1, care este pasul 2”, a declarat Oana Marchiș, directorul executiv al Centrului Rațiu pentru Democrație.

Organizate în premieră luna aceasta, taberele Legal Academy vor avea loc regulat, de câteva ori pe an. În luna august, o astfel de tabără adresată liceenilor va fi organizată în regiunea Moldovei, la Suceava.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: