Zilele Culturale Maghiare, o ediție inovativă, de pandemie, încep săptămâna viitoare. Organizatorii se bazează pe cooperarea publicului

Aproape 100 de evenimente, organizate în 20 de locuri din Cluj-Napoca, îi așteptă pe locuitorii orașului și turiști la Zilele Culturale Maghiare.

Zilele Culturale Maghiare, o ediție de pandemie, în care se va păstra distanța socială, încep miercuri la Cluj. Foto: ZCM 2019

 

Majoritatea evenimentelor vor avea loc în aer liber, iar participarea la programele din festival va fi condiționată de înregistrarea în prealabil a celor interesați.

De asemenea, pe parcursul desfășurării festivalului, respectiv între 19 și 21 august, respectarea măsurilor de prevenire împotriva infectării cu Covid-19 va fi obligatorie atât pentru public, cât și pentru invitați și echipă. Măsurile vor fi afișate în toate locurile de desfășurare a acestora.

„În calitate de organizatori ştim foarte bine că, în situaţia actuală, seria noastră de manifestări va fi un fenomen inovator în comparaţie cu practica anilor trecuţi, dar sunt în măsură să-i asigur cu conştiinţa împăcată pe toţi participanţii că, fideli sloganului «Cât se poate!» din anul acesta, am întreprins totul pentru a veni cu o ofertă de programe de cea mai înaltă ţinută, care respectă şi cadrul legal impus de autorităţi. În anii trecuţi am demonstrat un lucru: comunitatea participanţilor la Zilele Culturale Maghiare din Cluj este o comunitate ordonată, disciplinată şi responsabilă. Credem că, având aceste atuuri, vom putea completa seria destul de lacunară a festivalurilor de vară din anul acesta cu o grupare de evenimente culturale, care vor constitui din nou un exemplu de organizare. Pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie în primul rând de cooperarea publicului, căci numai în această manieră îi vom putea şti în siguranţă pe cei dragi şi pe prietenii noştri”, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Ce evenimente au pregătit organizatorii

Evenimentele în aer liber se vor desfășura cu precădere în zona centrală a orașului, respectiv în Piața Unirii, în curtea Muzeului de Artă – Palatului Bánffy, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, precum și în curțile unor asociații și cafenele clujene.

Publicul se va putea bucura de expoziții de fotografie și pictură, lansări de carte, recitaluri de poezie, prelegeri, mese rotunde, conferințe, activități pentru copii, concerte și filme.

Ediția a XI-a se va deschide oficial miercuri, 19 august, cu o gală de operă care va avea loc la ora 19.00, în Piața Unirii, cu participarea soliștilor și orchestrei Operei Maghiare din Cluj.
Tot în Piața Unirii, cinefilii vor putea viziona câteva din lungmetrajele de vârf ale cinematografiei maghiare. Primul dintre acestea va fi „Mama și alți nebuni de legat din familie”, care va putea fi vizionat joi, 20 august, de la ora 21.00, având subtitrare în limba română.

Iubitorii istoriei Clujului vor putea lua parte miercuri, 19 august, la prelegerea „Privilegiile orașului Cluj”, pe care istoricul Cosmin Rusu o va ține, de la ora 11.00, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. Tema prelegerii va fi ridicarea la rang de oraș a Clujului.

Expozițiile de pictură și fotografie vor colora, de asemenea, cele trei zile de festival. Astfel, publicul va putea admira, printre altele, expozițiile foto-documentare de la Turnul Croitorilor – „Cetatea veche a Clujului” și „Să nu uităm niciodată. Casele hoștezenilor din cartierul Mărăști”, cele de la Muzeul de Artă care marchează 130 de ani de la nașterea poetului Reményik Sándor – „Veșnic pribeag și veșnic străin”, ilustrează rolul Școlii băimărene în pictură – „Pictura transilvăneană interbelică” sau aduc în atenție colecția de lucrări ale Fundației Sapientia – „Referință”.

Curtea Muzeului de Artă va fi joi, 20 august, de la ora 20.00, gazda unei prezentări de carte în limba română. Este vorba de volumul „Armata de Apus” al lui Székely János, o personalitate polivalentă a literaturii maghiare din secolul XX, care a fost poet, prozator, dramaturg, eseist şi traducător. La lansarea volumului va fi prezent şi traducătorul Marius Tabacu. Cu această ocazie se va prezenta spectacolul-lectură în regia lui Kovács Zsuzsánna şi în interpretarea actorului Lari Giorgescu de la Teatrul Naţional Bucureşti. Despre carte, semnificaţia ei şi traducerea recent apărută vor dialoga scriitorii Márton Evelin şi Filip Florian.

Concertele de muzică clasică nu lipsesc nici în acest an din festival. Melomanii sunt invitați să participe miercuri, 19 august, de la ora 15.00, la concertul aniversar „Flauto dolce – 20 ani”, care va avea loc în Grădina cu ruine, de la ora 19.00, la concertul pe care cvintetul Transilvania Philharmonic Brass îl va ține în zona Bastionului Croitorilor și a zidului cetății, iar de la ora 21.00 în Piața Unirii, la concertul jubiliar „Din Transilvania în Transilvania” interpretat de prim-violonistul Pál István împreună cu muzicieni din Ardeal.

Un alt concert de referință va fi cel susținut cu ocazia zilei Sfântului Ștefan, care este 20 august, de la ora 19.00, când renumitul pianist Bogányi Gergely va concerta în piaţa centrală a oraşului-comoară. Artistul a fost laureat cu Premiile „Kossuth Lajos” şi „Liszt Ferenc” pentru dezvoltarea şi protejarea culturii maghiare, respectiv ca recunoaştere a activităţii deosebit de merituoase ca pianist.

Numele lui Bogányi Gergely a devenit arhicunoscut după ce, împreună cu un grup de constructori de instrumente muzicale, a realizat, pe baza unui concept nou şi a unei tehnologii noi, un pian ale cărui formă şi structură sunt completamente unice. Participanţii la Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea ocazia acum să se bucure şi ei de sunetul aparte al pianului-minune şi de interpretarea lui Bogányi Gergely.

De asemenea, vineri, 21 august, de la ora 20.30, Grădina cu ruine va deveni scenă pentru concertul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, care-l va avea la pupitru pe dirijorul Novák István.

Cea de-a XI-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va încheia oficial vineri, 21 august, ora 20.30, cu una dintre cele mai importante satire clasice la adresa comunismului ale cinematografiei maghiare și est-europene: „Martorul” de Péter Bacsó (1969). Producție interzisă timp de 10 ani în Ungaria, filmul își desfășoară acțiunea la începutul anilor 1950, în Ungaria aflată sub regimul totalitar al Partidului Muncitoresc Maghiar. Proiecția va avea subtitrarea în limba română.

Programul complet al festivalului se poate accesa  pe site, dar și aici.

Măsuri de protecție obligatorie

Purtarea măştii de protecţie, folosirea dezinfectantelor de la intrarea în spații și respectarea distanței de 1,5 metri între participanți vor fi obligatorii la manifestările organizate în timpul Zilelor Culturale Maghiare din acest an.

În momentul sosirii la evenimentul dorit, participanţilor li se va lua, în mod obligatoriu, temperatura corporală. Persoanele care vor avea temperatură mai mare de 37,3° Celsius sau care vor prezenta simptome de infecție respiratorie , cum ar fi tuse, rinoree, cât și cele care vor refuza să le fie verificată temperatura nu vor putea participa la evenimentul dorit.

După terminarea fiecărui program, spectatorii vor părăsi în mod obligatoriu acel spațiu pentru a le permite organizatorilor să dezinfecteze perimetrul. În acest an nu se vor oferi spre vânzare publicului mâncăruri şi băuturi.

 

Ne poți asculta și aici: