Ziua Culturii, marcată la Cluj off și online. Muzică, poezie și povești pentru toate vârstele au fost pregătite pentru clujeni

Ziua Culturii Naționale, care coincide cu ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, va fi marcată în județul Cluj printr-o serie de manifestări.

Copiii sunt invitați la spectacol de Ziua Culturii. Imagine din spectacolul Aleodor Împărat.

 

De la ora 18.00, pe scena teatrului din Turda va avea loc un spectacol de muzică și poezie susținut, printre alții, de Ovidiu Lipan Țăndărică, Iulia Merca și de Cristian Hodrea.

Accesul în sală este permis în limita a 30% din capacitate, pe bază de invitație, care se poate obține de la Casa de Cultură. De la aceeași oră, pe clădirea Teatrului Aureliu Manea vor fi proiectate imagini care îl înfățișează pe poetul național.

Tot la Turda, Galeria de Artă „Valer Suciu” va găzdui o proiecție de pictură după creația eminesciană.

La Cluj-Napoca, Opera Română și Teatrul Național au pregătit un recital de lieduri și poeme românești, care va putea fi urmărit, online, mâine, de la ora 19.00, pe site-ul Operei.

Iar Filarmonica de Stat Transilvania va susține mâine, tot de la ora 19.00, un concert cu lucrări muzicale româneşti prezentate în primă audiţie, în combinaţie cu texte reprezentative ale literaturii autohtone, recitate de actori. Spectacolul poate fi urmărit pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale instituției.

De asemenea, Teatrul de Păpuși „Puck” va difuza, pe platformele sale online, înregistrarea audio a poveștii „Făt Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu, dar și spectacolul „Aleodor Împărat”, după Petre Ispirescu.

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei se va deschide expoziția ,,Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură”, un proiect expozițional coordonat de prof. univ. dr. Ioan Opriş. Publicul va avea posibilitatea să admire lucrările expuse până în data de 14 martie, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, la sediul central al muzeului.

Și Muzeul de Artă Cluj-Napoca îi așteaptă pe vizitatori, începând cu data de 15 ianuarie și până în 7 februarie, cu o expoziție intitulată ,,Identități. Ziua Culturii Naționale”, curatoriată de dr. Dan Breaz.

Totodată, cei interesați sunt așteptați să treacă pragul Muzeului Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea unde, pe lângă expozițiile permanente, vor putea admira și două expoziții temporare, respectiv expoziția inedită de fotografii și cărți ,,Vorbe șoptite” și cea de fotografii și documente ,,Luceafărul”.

Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” va organiza, în zilele de 15, respectiv 18 ianuarie, atât prin intermediul secțiilor de la sediul central cât și prin filialele de cartier, o serie de activități interactive pentru elevi, derulate în mediul online. De asemenea, va fi publicat un interviu cu scriitorul Christian Crăciun, articole despre viața și opera marelui scriitor, articole de testare a cunoștințelor copiilor despre Mihai Eminescu, fiind organizate și două expoziții de publicații.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, aduce în atenția publicului, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de lucrări consacrate din muzica cultă și lucrări de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, alături de momente poetice din opera lui Mihai Eminescu. Este vorba despre o selecție din cadrul evenimentului organizat anul trecut de Ziua Culturii Naționale. Acestea pot fi urmărite pe pagina de socializare a instituției de cultură.

Ziua Culturii Naționale va fi marcată, mâine, și la Dej. De la ora 11.30 va avea loc un recital de poezie eminesciană susținut de liceeni, cărora li se vor alătura și poeți.

Evenimentul va fi transmis pe pagina de Facebook a Muzeului din Dej. Totodată, de Ziua Culturii, accesul este gratuit în sălile de expoziție ale instituției.

De asemenea, Biblioteca Municipală din Dej organizează, de mâine, o expoziție de carte dedicată poetului Mihai Eminescu. Aceasta va fi deschisă până în 22 ianuarie și va putea fi vizitată în condițiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.