Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este marcată, miercuri, la nivel mondial.

În 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Aceasta stipulează că toţi oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, sau statut social.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a ONU a declarat o rezoluţie prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră că este potrivit. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este în prezent cel mai tradus document din lume.

Tema din acest an este „Tineretul apără drepturile omului”, după un an marcat de împlinirea a 30 de ani de la instituirea Convenției pentru Drepturile Copilului. Prin această temă se intenționează celebrarea potențialului tineretului ca agent constructiv al schimbării, amplificarea vocilor și angajarea unei game largi de public în promovarea și protejarea drepturilor, potrivit site-ului un.org. Campania este derulată pentru a încuraja și demonstra modul în care tineretul poate apăra drepturile omului și combate rasismul, discursul urii, hărțuirea, discriminarea sau efectele schimbărilor climatice.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: