AUDIO | Molnar Geza, epidemiolog: „Izolarea pe termen lung este nesănătoasă”

Testarea RT-PCR nu este o metodă bună de control epidemiologic, ci în analiză și cercetare, spune epidemiologul Molnar Geza. Stresul pandemiei scade imunitatea, iar o alimentație sănătoasă face nenecesar consumul suplimentelor de vitamine,a mai spus specialistul.

epidemiolog molnar geza

Săptămâna trecută am avut ocazia să stau de vorbă pe îndelete cu epidemiologul Molnar Geza, un specialist ale cărui opinii pe seama pandemiei s-au făcut auzite până acum câteva luni inclusiv la televizor.

Prima parte a discuției noastre a abordat câteva aspecte generale legate de virusuri – ce intenții genetice au, cum au ajuns să ne afecteze coronavirusurile ori cum va evolua sezonalitatea noii epidemii date de SarsCov2.

Am vrut să aflăm și cât de precis măsurăm acum numărul cazurilor de noi infectări – ori, altfel spus – cât de potrivit pentru depistarea pozitivilor este testul RT-PCR. Deși OMS a insistat pe această metodă de control a răspândirii infecțiilor, RT-PCR nu a fost conceput pentru controlul epidemiologic al populației.

Este o metodologie de cercetare, nu de supraveghere epidemiologică, declară Molnar Geza, care mai atrage atenția asupra faptului că nu există suficient personal pregătit în a lucra cu aceste teste: „Un profesionist nu se poate fabrica într-un curs de o săptămână”.

Alte state testează, pentru a vedea răspândirea virusului, inclusiv apele reziduale – nu e cazul la noi.

 

Izolarea pe termen lung este nesănătoasă – mai exact viața petrecută într-un areal fizic atât de mic precum domiciliul are efecte negative chiar și după câteva săptămâni de carantină.

Reputatul imunolog Molnar Geza mai spune că stresul – tot mai prezent în această perioadă și în România – este imunodeprimant. Cu alte cuvinte, stresul psihic diminuează apărarea naturală a organismului, iar exagerările, sub toate aspectele, inclusiv cel administrativ, nu sunt binevenite.

Nici izolarea socială nu e de dorit, mai crede invitatul lui Tiberiu Crișan – Molnar Geza.

 

În interviul difuzat la WakeUp Cluj specialistul a mai spus că nici excesele de alt fel – de vitamine consumate sub formă de suplimente alimentare – nu ajută organismul să se mențină în formă.

În fapt, o alimentație echilibrată, care să conțină verdețuri ar face inutil consumul diverselor combinații de vitamine, cu excepția – poate – a vitaminei D, necesară pentru a compensa lipsa luminii naturale a soarelui în zona Clujului.

 

Prima parte a interviului poate fi ascultată aici.

 

Ne poți asculta și aici: