16 state americane au dat în judecată Administrația Donald Trump în legătură cu starea de urgență

O coaliție de 16 state americane, în frunte cu California, au dat în judecată Administrația Donald Trump în legătură cu decizia de a decreta stare de urgență la frontiera Statelor Unite cu Mexic.

O contestație în acest sens a fost depusă la o instanță din Districtul de Nord din California, relatează site-ul postului BBC News, preluat de Mediafax.

Xavier Becerra, procurorul general al statului California, a declarat că cele 16 state îl dau în judecată pe președintele Trump pentru a „bloca utilizarea abuzivă a puterii prezidențiale”.

„Îl dăm în judecată pe președintele Trump pentru a-l împiedica să jefuiască în mod unilateral fondurile contribuabililor care au fost alocate în mod legal de Congres pentru cetățenii statelor noastre. Pentru majoritatea dintre noi, funcția prezidențială nu este un loc pentru teatru”, a adăugat Xavier Becerra.

Guvernatorul Gavin Newsom din California a calificat decizia președintelui drept „teatru politic”, în timp ce procurorul general al statului New York, Letiția James, a promis că va „lupta cu orice instrument legal pe care îl are la dispoziție”.

Alături de California, alte state care s-au coalizat împotriva deciziei de decretare de stare de urgență sunt Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia și Michigan.

Aceste state susțin că decizia președintelui Trump de a deturna fondurile de urgență pentru a finanța construcția zidului de la frontiera cu Mexic le-ar costa milioane de dolari, lucru ce ar afecta economiile lor.

Sursa foto: whitehouse.gov

Citește și: Trump va decreta „stare de urgență națională” ca să obțină fonduri pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

Ne poți asculta și aici: