Protest la Washington faţă de blocarea activităţii administraţiei. Trump amenință cu declararea stării de urgență

Sute de angajati federali au protestat în cea de-a 20-a zi de blocare parţială a activităţii administraţiei faţă de cererea preşedintelui american Donald Trump pentru finanţarea zidului de la frontiera de sud.

Potrivit Reuters, preluat de Mediafax, protestatarii au strigat „Opriți blocajul!” și „Vrem salariul”. Demonstrația organizată de sindicat a început la sediul AFL-CIO și s-a încheiat în fața Bulevardului Pennsylvania, unde participanții au ridicat pancarte pe care se putea citi „Trump: Pune capăt blocajului” și „Nicio grevă – vrem să lucrăm”.

Aproximativ 800.000 de angajați ai guvernului federal au fost obligați să rămână acasă sau să muncească fără plată în timpul blocajului apărut după cererea președintelui Donald Trump de acordare a 5,7 miliarde de dolari pentru construirea unui zid la granița cu Mexic.

Președintele a vizitat granița SUA-Mexic pentru a evidenția pericolele reprezentate de traficul de droguri, contrabanda cu oameni și imigrația ilegală, şi a amenințat că va decreta starea de urgență pentru a putea finanţa construcţia zidului de la frontieră, scrie Associated Press. El a acuzat „intransigența” democraților cu privire la securitatea frontierelor, semnalându-le democraților că se pregătește pentru un blocaj mai lung al activităţii guvernamentale. „Deci ambele părţi vom avea o victorie, vom face un compromis, deoarece cred că un compromis este o victorie pentru toată lumea, sau voi declara starea de urgență națională”, a spus Trump.

Sute de mii de angajați federali vor rămâne fără salariu. Nouă din cele 15 departamente ale administraţiei nu au primit finanțare, inclusiv în agricultură, securitate internă, stat, transport, interne și justiție. Unele instituţii istorice din Parcului Național sunt închise, precum muzeele Smithsonian și Grădina Zoologică din Washington.

Aproape tuturor celor care lucrează la NASA li s-a spus să rămână acasă, așa cum se întâmplă cu cei mai mulţi angajați din Serviciul de administrare fiscală, care este responsabil pentru procesarea declarațiilor fiscale și emiterea de rambursări, deși administrația spune că rambursările de impozite vor fi făcute pe perioada blocajului.

Sursa foto: Twitter/Struggle – La Lucha for Socialism

Ne poți asculta și aici: