2018 | Autostrada Transilvania s-a „lungit” cu 23 de kilometri. Între Nădășelu și Câmpia Turzii, șoferii pot circula neîntrerupt

Încă 23 de kilometri din Autostrada Transilvania au fost inaugurați în anul care se încheie. Aceștia se adaugă celor 52 de kilometri existenți.

Finalizată încă din 2017, porțiunea de 9 kilometri dintre Gilău și Nădășelu a putut fi inaugurată doar în această toamnă, după finalizarea podului peste Someș.

Prezent la recepția investiției, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, a subliniat că șoferii pot circula neîntrerupt pe 60 de kilometri, între Nădășelu și Câmpia Turzii.

„Recepția podului peste Someș a fost efectuată. Constructorul a făcut o treabă foarte bună, totul este în regulă. Se valorifică și porțiunea de autostradă care a fost considerată <<autostrada-muzeu>>, care este în condiții foarte bune”, a declarat Narcis Neaga.

În această lună, CNAIR a inaugurat un nou segment al autostrăzii Transilvania, de 13,6 kilometri, între Iernut și Ungheni, în județul Mureș. Chiar dacă la Iernut traversarea căii ferate din apropierea autostrăzii a fost optimizată prin montarea de bariere electrice, folosirea unui sens giratoriu provizoriu prezintă riscuri.

„Principalul risc este legat de siguranța rutieră. Avem un sens giratoriu temporar, care este foarte aproape de bariera din zonă, astfel încât în momentul în care se pune bariera se vor forma cozi pe autostradă și dacă șoferii nu sunt atenți, în condiții de vizibiliate scăzută, ploaie, ninsoare, aderență scăzută, că suntem pe timp de iarnă, atunci există riscul producerii de accidente destul de grave dacă acolo nu vor fi respectate limitările de viteză”, spunea atunci Ionuț Ciurea, președintele asociației Pro Infrastructură.

Cei 35 de kilometri de autostradă dintre Iernut și Câmpia Turzii, împărțiți în două loturi, ar trebui finalizați anul viitor, potrivit graficului CNAIR. Altfel, constructorii riscă penalități, spune purtătorul de cuvânt al companiei, Alin Șerbănescu.

„Pentru celelate două loturi, termenul este anul viitor. Constructorii de acolo au niște contracte. Ei trebuie să fie siguri că le termină pentru că dacă nu, vor fi penalizări. Nu-i forțăm chiar la lună, dar până la sfârșitul anului viitor trebuie să le termine”, a spus Alin Șerbănescu.

Tot anul acesta au fost deschise traficului două loturi din autostrada Sebeș – Turda, pe o lungime de aproape 30 de kilometri, între Turda și Aiud. Celelalte două ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2019.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: