2019, an electoral pentru români: alegeri europarlamentare, în luna mai, și prezidențiale, la final de an

Românii se vor prezenta de două ori la vot în 2019, o dată în luna mai pentru a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European și încă o dată, la final de an, pentru a alege președintele României.

USR este primul partid care și-a stabilit, la sfârșitul lunii noiembrie, lista finală a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2019, în urma unui scrutin intern. Cristian Ghinea se află pe primul loc al candidaţilor USR la europarlamentare, pe locul doi se află Clotilde Armand, urmată de Nicolae Bogdănel Ştefănuţă. Totuși, liderul partidului, Dan Barna, nu a exclus o listă comună cu formațiunea politică a fostului premier, Dacian Cioloș.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a evitat recent să spună care este ținta pe care o are partidul la alegerile europarlamentare, însă a precizat că liderii formațiunii vor face analize şi vor vedea care este situaţia. Potrivit Mediafax, cel mai probabil, cea care a deschis lista în urmă cu cinci ani și care deține în prezent funcția de comisar european, Corin Crețu, nu va mai obține un loc eligibil pentru Parlamentul European, după ce a fost criticată în ultima perioadă de liderii partidului. Pe listă social-democraților s-ar putea afla însă actualul vicepreședinte al PE Ioan Mircea Pașcu, liderul eurodeputaților PSD, Dan Nica, precum și Victor Boștinaru.

În cursa internă a liberalilor s-au înscris mai multți lideri ai partidului, dar și doi dintre foștii președinți, respectiv Crin Antonescu și Vasile Blaga. Preşedintele PNL, Ludovir Orban, a declarat că nu este sigur dacă fostul lider al partidului, Crin Antonescu, va fi pe o poziţie eligibilă pentru alegerile europarlamentare. El a mai spus că sunt 49 de liberali înscrişi în listă, iar fiecare ”are şansa lui”. Pentru lista PNL și-au mai depus candidaturile, printre alții, Siegfried Mureșan, Dan Motreanu, Daniel Buda, Gheorghe Falcă şi Mircea Hava.

Lista PMP va fi deschisă, potrivit unor surse din partid, de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, după ce fostul președinte Traian Băsescu a declinat propunerea partidului.

Alegeri prezidențiale în 2019

Primul care și-a anunțat candidatura pentru Palatul Cotroceni a fost Klaus Iohannis, care a spus, în 23 iunie, că este hotărât să candideze pentru încă un mandat de preşedinte al României. „Vreau să vă comunic acum, aici în această dimineaţă frumoasă: sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat, întrebat despre o candidatură la alegerile prezidenţiale, că nu respinge nicio variantă, „nici cu mine, nici cu domnul Tăriceanu, nici cu altcineva”. Preşedintele PSD a precizat că trebui să fie în coaliţie o concluzie, într-un timp rezonabil, că trebuie să fie candidat unic.

La sfârșitul lunii noiembrie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, declara că se gândeşte „serios” la posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2019, dar a adăugat că nu a luat încă o decizie în acest sens.

Ne poți asculta și aici: