260.000 de lei, donați în Cutia milei de credincioșii din Cluj și Bistrița-Năsăud, în cursul anului trecut

Credincioșii din județele Cluj și Bistrița-Năsăud au donat peste 260.000 de lei în Cutia milei, în 2018. Suma a fost strânsă în toate cele peste 600 de parohii din cele două județe, care fac parte din Arhiepiscopia Clujului.

Este cea mai mare sumă din totalul de peste 800.000 de lei, cât au reprezentat ajutoarele financiare acordate anul trecut de Arhiepiscopia Clujului. „O sumă importantă, peste 260.000 de lei, la nivelul Arhiepiscopiei noastre, s-au gestionat prin acest proiect, care există în fiecare biserică, care este complet descentralizat, și pe care fiecare comunitate îl administrează potrivit nevoilor proprii, așa încât acești bani rămân în comunitate”, a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului.

Acesta susține că banii sunt folosiți pentru ajutorarea membrilor comunității. „Cutia milei este probabil una din cele mai importante instituții de binefacere și de caritate care există în fiecare biserică ortodoxă chiar și în secolul XXI. Prin această cutie a milei se ajută punctual oamenii care au nevoie, sprijinirea oamenilor care au nevoie să-și plăteasccă întreținerea, care este mult mai costisitoare pe timp de iarnă, asigurarea unui minim necesar de rechizite și de haine pentru copiii care trebuie să meargă la școală, bani pentru analize și mici tratamente medicale”, a mai spus, pentru EBS Radio, Bogdan Ivanov.

Clujenii cred că prin astfel de mici donații învață să fie mai atenți la problemele celor nevoiași. „Cutia milei mi se pare un lucru minunat, pentru că sunt foarte mulți oameni care sunt obișnuiți cu acest gest și îl fac de mult timp. Tinerii poate mai puțin, poate că dăruiesc în alt mod. În orice fel dăruiești și orice dăruiești este un lucru mare atât timp cât îl faci constant și cu inima deschisă”, spune o tânără. „Obișnuiesc să las, donez și la colectele care se fac în timpul anului. Cine a inventat-o nu a fost un om prost, a fost un om deștept, pentru că sunt mulți nevoiași și trebuie ajutați”, susține o doamnă în vârstă. „Cred că ar trebui să se strângă și mai mult, cei care au ar trebui să doneze mai mult”, crede un alt clujean.

Potrivit unui studiu publicat recent de organizația Pew Research, România este cea mai religioasă țară din Europa. 50% dintre români spun că religia este foarte importantă în viețile lor și participă lunar la slujbe.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X