Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj, singura din Transilvania, va fi modernizată cu bani europeni

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj, singura din Transilvania, va fi modernizată cu bani europeni. Proiectul de extindere și modernizare a clinicii cu fonduri europene a fost declarat câștigător.

Proiectul de extindere, reamenajare și modernizare a Ambulatoriului Clinic Psihiatrie Pediatrică, de pe strada Ospătăriei din cartierul Mănăștur, prevede extinderea clădirii cu peste 600 de mp, prin adăugarea a încă două etaje. Noua clădire va avea un regim de înălțime S+P+3E și va crea noi spații necesare decongestionării funcțiunilor existente în acest moment la parter și la etajul I. Funcțional, viitoarea construcție va fi organizată pe trei compartimente separate în care vor fi amplasate un număr total de 30 de paturi, informează reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

La subsol va fi amenajat un spațiu tehnic și de aprovizionare, dar și o parcare cu 10 locuri. La parter se va reamenaja zona actuală de primire și internare pacienți, o zonă de recepție, dar și cabinete și laboratoare. La primul etaj va fi creat compartimentul de spitalizare permanentă, „împărțit în nuclee de îngrijire în funcție de vârstă, cu mențiunea că sistemul de cazare pentru grupa de copii 1-3 ani va fi organizat pentru mamă și copil împreună, în același salon”. La etajul doi vor fi amplasate compartimentul de toxicomani, cu acces controlat, și o zonă de activități medicale. De asemenea, la acest etaj va fi amenajată și o curte interioară, destinată pacienților. Nu în ultimul rând, la cel de-al treilea etaj vor fi construite spații dedicate învățământului: un amfiteatru, laboratoare pentru studenți, precum și o sală de școlarizare a copiilor internați, respectiv o bibliotecă media.

„Valoarea totală a investiției care se realiza pe o durată de maxim doi ani de zile este de 19.291.848,57 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și bugetul de stat este de 98%, respectiv 18.906.012,59 de lei. În ceea ce privește cofinanțarea Consiliului Județean, aceasta este de 2%”, susțin reprezentanții CJ Cluj.

În prezent, Secția Clinică de Psihiatrie Pediatrică funcționează pe strada Ospătăriei într-o clădire destinată inițial unei foste creșe. „Întrucât imobilul a fost construit în alt scop, acesta a devenit, în timp, subdimensionat, cu probleme vizibile în asigurarea și respectarea circuitelor funcționale minime, specifice unei unități sanitare de profil”, mai spun reprezentanții CJ Cluj.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj

Ne poți asculta și aici: