3.000 de elevi clujeni vor fi testați gratuit, în cadrul unui program de prevenire a diabetului de tip 2

Copiii născuți după anul 2000 ar putea să trăiască mai puțin decât părinții lor din cauza stilului de viață nesănătos, este avertismentul specialiștilor.

Programul de prevenire a diabetului de tip 2 intră în școile clujene și prevede adoptarea de către copii a unui stil de viață sănătos.

Aproape 3.000 de elevi de clasa a V-a, care provin din 43 de școli clujene, vor primi sfaturi din partea nutriționiștilor și psihologilor pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, în cadrul programului „înCerc” care se ocupă de prevenția diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației.

„Începând să educi copiii de la această vârstă, speranța este ca ei să se și mențină în acest nou stil de viață adoptat: adică să înceapă să le placă mișcarea, să selecteze acele alimente care sunt considerate optime, să consume cât mai puțin din celelalte, pentru că deja știu niște lucruri. Și ce e interesant, nu doar copiii, ci inclusiv părinții lor, inclusiv bunicii, toți vor intra de fapt în acest program”, a spus prof. dr. Gabriela Roman, șefa Secției de Diabet, Nutriție și Boli metabolice din cadrul Centrului de Diabet Cluj .

Potrivit statisticilor, mai bine de jumătate din populația țării se confruntă cu probleme de greutate, iar aproape 1,5 milioane de români au diabet zaharat de tip 2. Acest tip de diabet este specific persoanelor adulte, însă tot mai mulți copii dezvoltă această afecțiune.

„Cert este că, prentru prima oară în istorie, copiii născuți după anul 2000 s-ar putea să trăiască mai puțin decât părinții lor, pentru că există această tendință de a adopta un stil de viață nesănătos care clar crește riscul apariției bolilor la vârste mult mai mici decât se întâmpla cu generații în urmă”, a mai spus prof. dr. Gabriela Roman, care este și președinta Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

Aceasta spune că România se numără printre țările în care există o epidemie sau în care există o creștere a numărului persoanelor supraponderale sau obeze.

„Diabetul zaharat este o urmare oarecum <<firească>> asociată acestei creșteri a obezității. Întotdeauna se spune că la o persoană cu diabet, mai sunt alte două care așteaptă să fie diagnosticate, sau care vor avea un risc de a dezvolta diabet”, a mai adăugat prof. dr. Gabriela Roman.

Medicul a precizat că prevenția începe încă din faza de sarcină. „Prevenția pentru aceste boli metabolice, pentru aceste boli cronice non-transmisibile, înseamnă un stil de viață sănătos, educarea în stilul de viață sănătos, crearea unui climat care să asigure acest stil de viață sănătos, pentru că altfel se va întâmpla să fim puși în fața unei creșteri de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 la copii. Acesta este un tip de diabet care apare în general la vârste adulte și care se datorează foarte mult unui stil de viață nesănătos”, a arătat specialistul în diabet.

Chiar dacă în România numărul copiilor diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 este destul de mic, specialiștii spun că trebuie să ne gândim pe termen lung. „Trebuie să ne gândim la viitor, deci orice intervenție în ideea unui stil de viață sănătos est cât se poate de binevenită”, a mai spus Gabriela Roman.

Text și foto: Alexandra Ogruțan