48 de cazuri de gripă confirmate la Cluj

48 de cazuri de gripă au fost confirmate în această lună la Cluj, informează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

La cele 48 de cazuri de gripă se adaugă peste 3.000 de viroze respiratorii și pneumonii.

În școli au fost luate măsuri speciale, dar reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar (ISJ) spun că cei mai în măsură să observe starea de sănătate a copiilor sunt părinții.

„Cei care trebuie să facă practic triajul real și sunt cei mai autorizați sunt părinții, pentru că ei sunt cei care își văd în fiecare dimineață copilul și văd care este starea de sănătate a copilului. Rugămintea este ca ei să procedeze cu responsabilitate, în așa fel încât acolo unde sunt probleme să trimită copilul la medic. În rest, fiecare profesor va sesiza eventualele situații în care copiii dau semne de răceală, îi va trimite la medicul școlar în mediul urban și la medicul de familie în mediul rural și va încerca în acest fel să blocheze o evoluție ulterioară a bolii în clasele respective. Se face triaj în fiecare clasă și în fiecare zi de către profesori”, a declarat, pentru EBS Radio, Valentin Cuibus, inspectorul general școlar al ISJ Cluj.

Elevii au revenit astăzi în școli, după patru zile libere. Ei au stat acasă și vineri, după ce unitățile de învățământ au fost închise, din cauza gripei.

43 de decese în țară

Trei bărbați în vârstă de 40, 49 și 93 de ani din județele Giurgiu, Brăila și respectiv București, precum și o femeie de 87 de ani din județul Iași au murit din cauza gripei, în perioada 24-27 ianuarie, numărul total al deceselor ajungând astfel la 43. Cu toții sufereau și de alte boli și nu erau vaccinați antigripal.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, vineri, că România este în pragul unei epidemii, precizând însă că pentru a putea fi declarată stare de epidemie trebuie ca săptămâna aceasta numărul cazurilor diagnosticate de gripă să fie mai mare decât cel estimat. Sorina Pintea a spus că va face publice datele marţi.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: