22 de cazuri de gripă la Cluj. Cinci decese s-au înregistrat în țară din cauza virusului | UPDATE

Din 15 decembrie și până acum, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca au fost confirmate 22 de cazuri de gripă. În țară, patru oameni au murit, în acest sezon, din cauza virusului gripal.

„Avem patru decese cauzate de virusul gripal: două în Galaţi, unul în Arad şi unul în Târgu Mureş. Nu putem vorbi despre o epidemie la gripă în acest moment. Dar pot să spun că anul acesta vaccinarea antigripală pe grupe de risc a început la 15 septembrie. Am promis că livrăm atunci primele vaccinuri şi am făcut-o. Am suplimentat numărul de doze la 1.300.000 de doze de la 1.000.000 şi acum mai avem în stoc 170.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, marţi, la Antena 3.

La Cluj nu a fost înregistrat niciun deces din cauza gripei. „Din 15 decembrie și până acum, am avut înregistrate ca spitalizări, cu confirmare intraspitalicească prin testele rapide pe care le facem noi, 22 de cazuri de gripă. Nu a fost semnalat deocamdată niciun deces”, a declarat, pentru EBS Radio, Irina Filipesu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

Din cauza temperaturilor reduse din ultima perioadă, numărul cazurilor de infecții respiratorii și de gripă a crescut. „În serviciul nostru, adresabilitatea a crescut în ultimele două săptămâni, a fost și perioada sărbătorilor și multe servicii au fost închise, s-a răcit și vremea. O medie de consultații, începând din 15 decembrie și până acum, ar fi de 60-70 de consultații pe zi, dintre care undeva cam la 60% sunt pentru patologie respiratorie, atât pneumonii, cât și bronșite, dar și viroze”, a mai spus doctorul Irina Filipescu.

Specialiștii se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să crească în următoarea perioadă.

„Recomandarea este de vaccinare. Se poate face în continuare vaccinarea. Dacă nu, evitarea zonelor aglomerate, evitarea contactului cu persoanele care pot să fie cu patologie respiratorie”, susține medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase.

UPDATE

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns la cinci. Astăzi, un bărbat în vârstă de 70 de ani din județul Mureș a murit din cauza complicațiilor cauzate de gripă. Bărbatul nu era vaccinat antigripal.

 

X
X
X