700 ágyas gyermekkórház építése készül Kolozsváron

700 ágyas gyermekkórházat készül építeni a Kolozs megyei önkormányzat Borháncs környékén, egy 7 hektáros kolozsvári területen. Jelenleg 14 különböző épületben látják el a gyermekeket. 

Alin Tișe, a megyei közgyűlés elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, reméli, hogy a kivitelezési szerződés aláírását követően két év alatt épül fel az új egészségügyi intézmény.

„A kolozsvári gyermekkórház regionális, hiszen a páciensek 60 százaléka más megyékből érkezik. Jelenleg 14 különböző épületben működik. Telket kerestünk, hogy egyetlen kórházépületbe tömörítsük, és azonosítottunk egy 7 hektáros telket Borháncs környékén. Ez a legjobb földterület, tetszik a kórház vezetőségének és a közegészségügyi igazgatóságnak is. A telek közel található a tervezett metropolisövezeti körgyűrűhöz, és a kolozsvári önkormányzat tulajdonában van. Az elkövetkező időszakban ingyen megkapjuk. Úgy döntöttünk, hogy a megyei tanács saját költségvetéséből megépítjük a 700 ágyas kórházat. Reméljük, hogy az év végéig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, a műszaki terv, és kiírjuk a versenytárgyalást a kivitelezésre. Becsléseim szerint a munkálatok két évet vesznek majd igénybe a kivitelezési szerződés aláírásától számolva” – részletezte a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: a tervezett kórháznak lesz helikopterleszállója is, és a legkorszerűbb orvosi felszereléseket szerzik be.

Közölte továbbá, hogy konkrét összegekről csak a megvalósíthatósági tanulmány birtokában lehet beszélni, de a jelenlegi becslések szerint a beruházás 8–10 millió eurós lesz.

Arról pedig majd csak a későbbiekben döntenek, hogy mi lesz a sorsa azoknak az épületeknek, amelyekben jelenleg szétszórva működik a gyermekkórház.

A felvétel forrása: cjcluj.ro

Te-ar mai putea interesa

X
X
X