A fost desemnată firma care va realiza masterplanul zonei La terenuri din cartierul Mănăștur

S-a adjudecat licitația pentru realizarea planului urbanistic zonal al spațiului La Terenuri din cartierul Mănăștur. Câștigătoare este o firmă din Cluj, valoarea contractului fiind de aproximativ 350.000 de lei. Durata contractului pentru elaborarea Studiului de fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) este de 12 luni.

Primăria Cluj-Napoca a organizat anterior încă două licitații, la care nu s-a prezentat nicio firmă. La cea de-a treia s-au înscris trei companii, iar câștigătoare a fost desemnată asocierea dintre Napotech Proiect (din Cluj) și Arhibox.

Realizarea masterplanului pentru zona La Terenuri este un pas necesar pentru ca autoritățile să poată opera exproprieri în vederea reamenajării locului, a explicat viceprimarul Dan Tarcea. Asta în condițiile în care municipalitatea deține doar o parte din terenul de peste 5 hectare vizat de reamenajări, restul fiind proprietăți private sau pentru care există revendicări.

Autoritățile intenționează să amenajeze în zonă o bază de agrement, în special pentru activități sportive. „Ne dorim să replicăm baza sportivă din Gheorgheni și în cartierul Mănăștur, astfel încât și în acest cartier să poată face sport copiii și locuitorii acestei zone, să alerge, dacă își doresc acest lucru, la ei în cartier, fără să fie nevoie să meargă la baza din Gherogheni sau în Parcul Central. Replicăm baza sportivă din Gheorgheni, dar adaptată cartierului Mănăștur, nu vom avea sală de bowling, dar vor fi terenuri de tenis, de fotbal, terenuri unde oamenii să poată juca squash, de exemplu. Toate aceste lucruri va trebui să ni le propună însă proiectantul, va fi inclusiv o dezbatere publică, după care PUZ-ul va intra în Consiliul Local. Apoi vom putea face partea de exproprieri, urmând ca după ce vom avea PUZ-ul să obținem autorizația de construire, partea de finanțare și să organizăm licitația de execuție”, a declarat, pentru EBS Radio, viceprimarul Dan Tarcea.

Unul dintre coordonatorii proiectelor de revitalizare a zonei, Lala Panait, declara acum o lună, pentru EBS Radio, că este important ca spațiul să își păstreze specificul verde, după sistematizare. „Suntem mulțumiți că Primăria a înțeles că trebuie să sistematizeze zona și să facă primii pași legali. (…) Dar de la a dori o zonă verde, ceea ce foarte mulți oameni din zonă ne-au tot transmis în anii aceștia, până la betonare și zonă de agrement sportivă cred că este o distanță destul de mare. Am vrea să vedem că doleanțele sunt respectate și combinate. Până la urmă, oamenii au nevoie și de cultură și de recreere, au nevoie și de spații verzi”, declara antropologul urban.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că intervențiile în zona La terenuri vor fi „minim invazive”: „Nu facem clădiri acolo, vom face terenuri amenajate pentru a face sport și pentru a-ți petrece timpul liber. Va exista o clădire administrativă, trebuie să parchezi mașinile de deszăpezit sau sculele de făcut curățenie, trebuie să fie un administrator al acelei baze, nu poate locui în cort, deci cu siguranță va exista și o clădire administratrivă, dar va fi o zonă minim invazivă, adică o clădire mică și care să poată asigura aceste utilități”.

Zona La terenuri a fost revitalizată începând cu 2012 de către o organizație non-guvernamentală, care a creat și un grup de implicare civică, „La Terenuri-Spațiu comun în Mănăștur”. Inițiatorii au pus pe picioare inclusiv un festival al cartierului, ajuns la cea de-a șasea ediție.

Sursa foto: Facebook/La Terenuri Spațiu Comun în Mănăștur

Ovidiu Cornea

X
X
X