A Költészet Tavasza Nemzetközi Fesztivált idén is megrendezték Zilahon

Többek között Egyed Emese, Oláh András, Balázs F. Attila, Simonfi István, Terék Anna, Halmosi Sándor, Demény Péter, Jász Attila, költőkkel találkozhattak a zilahi diákok a Református Wesselényi Kollégiumban, a Silvánia Főgimnaziumban és a Gheorghe Șincai Tanítóképzőben a Költészet Tavasza Nemzetközi Fesztivál keretén belül.

Üde színfoltja az irodalomoktatásnak minden olyan alkalom, amely kiszakítja a diákokat a hagyományos, megszokott tanórák keretéből. Ilyen lehetőség a Költészet Tavasza fesztivál keretében megrendezett író-olvasó találkozó is, ahol a diákok Egyed Emese, Oláh András, Balázs F. Attila, Török-Ágoston Rebeka, Simonfi István, Terék Anna, Halmosi Sándor, Demény Péter, Jász Attila, Antal Krisztián, Molnár Andrea költőkkel találkozhattak. Ezek az órák lehetőséget teremtenek a tanulóknak arra, hogy láthassák, az irodalom több, mint megsárgult könyvek lapozgatása; hogy érezhessék, hogy az irodalom a mindennapi élet szerves része. Olyan művészet, amely körülölel s láthatatlanul formál, alakít… Sok esetben ilyenkor szembesülnek a tanulók azzal, hogy az irodalom nem csupán holt költők társasága, hanem olyan közeg, amelynek alakítói köztünk élnek. Nem megközelíthetetlen, távoli nevek, hanem elérhető, élő emberek. Ez a tapasztalat pedig sokszor egy egész évnyi tanóránál is nagyobb lelkesítő erővel bír” – tájékoztatott dr. Bóné Éva, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium irodalomtanára.

Ezt bizonyítják azok a visszajelzések is, amelyek a diákok tollából származnak:

Szerintem egy ilyen esemény nagyon hasznos, mivel más szemléletben mutatja be az irodalmat, ami valójában a körülöttünk lévő mindennapi világ. Ugyanakkor az írni próbálkozó fiatalok számára is jó lehetőséget nyújt, hogy kérdéseket tehessenek fel írásaikkal kapcsolatosan, valamint hasznos tanácsokat is azok publikálására. Engem ez a rendezvény arra tanított meg, hogy ne hagyjam abba az írást, hanem minden kritikát meghallgatva, vagy épp annak cáfolására, folytassam azt. Rengeteg ihletet és tanácsot tudtam összegyűjteni a megjelent íróktól. Várom a következő ilyen rendezvényt!” (Pünkösti Györk, IX. osztály, Református Wesselényi Kollégium)

Az író-olvasó találkozóknak két fontos szerepük van a 21. század fiataljaira nézve: bizonyíték és lehetőség. Bizonyíték, hogy a költészet, az irodalom, a nyomda és az újság a kétezres évek kezdetével nem halt ki, csupán modernizálódott. És lehetőség, hiszen egy ilyen alkalmon részt vevő diák 70 éves korában elmondhatja, hogy ő bizony látta személyesen az akkorra már híressé vált költőt még a kezdetek kezdetén” (Kis-Juhász Kriszta, XI. osztály, Református Wesselényi Kollégium)

Ízelítőnek csatolunk két verset is a fentebb véleményt nyílvánító diákok tollából:

”Kiáltott hozzám egy álmatlan éjjelen:/„Ember! Tönkreteszel; engedd, hogy szeressek!”/De én gyors mozdulattal visszaragasztottam/Szájára az elavult cellux darabokat,/S kérdeztem dühösen:/„Nem volt még elég?/Hányan kell még lakkcipőjüket/Fényesítve rúgjanak beléd?”/Elüszkösödött sebeimet nyalogatva nem vettem észre,/Hogy nem csak én szenvedek./Lelkem jajszavait évek óta nem hallom meg./Csitítottam mindig: „Erre most nincs idő!/Fontosabb a munka, pénz, család,/Mint a lelki erő!”/Egy nap azonban lelkem többé nem kiáltott…/Most én szóltam neki:”Nézd! Itt van ő!/Őt szeretni akarom!”/De kővédermedt mivolta felelni már nem tudott;/Oly régen üresen álló szobája/Egy életre bezárult./Eldobnék most pénzt, munkát, s mindent magam elől,/Hogy kapjak még egy cseppnyi, drága lelki erőt!” ( Kis-Juhász Kriszta)

Minden egyes kérdéssel valamivel kevesebb vagyok,/Leomlanak a büszke falak, s mögöttük az én kavarog./Kérdésektől sebzett lelkem csupaszon vergődik./Megválaszolatlan kérdést rág a vén idő vasfoga,/Sok száz apró kis darabra hullik szét, majd tűnik tova./Messze röpít engem el a lágy hajnali szellő,/Eltakar szemetektől egy fehér bárányfelhő.”(Pünkösti Györk)

Hangraforgó együttes (Faggyas László, F. Sipos Bea)

A Költészet tavasza fesztivál a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ keretén belül Szőke Anna, nemzeti kisebbségek kulturális referense és Daniel Săuca a központ igazgatója szervezte meg, az antológiát pedig, amelyben román, magyar és szerb költők publikáltak Daniel Hoblea szerkeztette meg. A gálaesten a költők felolvasták verseiket, ugyanakkor az anyanyelvükről románra fordított szöveg is felcsendült, megismertetvén egymás kultúráját. Ugyancsak színesítette a gálestet a Tűzzománc – „A tűz költészete” képkiállítás, Halmosi Sándor ecsete által, népi dalokkal pedig a Hangraforgó együttes lobbanotta lángra a költői hangulatot.

A következő hanganyagban dr. Bóné Éva, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium irodalomtanára és Kis-Juhász Kriszta XI. osztályos diákja számolnak be a részletekről, arról, hogy milyen élmény volt számukra részt venni ebben az eseménysorozatban:

A fényképek forrása: Andrei Gazsi

Ne poți asculta și aici: