Actrița Ileana Stana Ionescu, distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră

Actrița Ileana Stana Ionescu, în vârstă de 82 de ani va primi premiul Gopo pentru întreaga carieră la cea de-a XIII-a ediție a galei, care va avea loc în data de 19 martie.

Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 60 de ani, actrița Ileana Stana Ionescu este cunoscută spectatorilor români pentru sute de personaje de film și teatru, relatează Mediafax.

Ea s-a născut în 14 septembrie 1936, la Brad, Hunedoara și a debutat ca actriţă la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor”, de Molière.

În 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ și a fost remarcată de Radu Beligan, care a invitat-o să concureze pentru un post la Teatrul Național din București.

Debutul pe scena Teatrului Național a avut loc în 1965, cu piesa „Idiotul”, în care actrița l-a avut ca partener pe Florin Piersic. De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în „Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa în „Titanic Vals”, Chiralina în „Coana Chirița”, Fraulein în „Gaiţele” și Constance în „Nebuna din Chaillot”.

În 2002 a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

De-a lungul carierei a primit numeroase distincţii, printre care se numără premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică (1976), premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), premiul de excelenţă al galei UNITER, trofeul Dionysos pentru rolul din „O batistă în Dunăre”, în regia lui Ion Cojar (1998).

În cinema și film de televiziune, printre cele mai importante apariţii ale sale sunt: „Un film cu o fată fermecătoare”, în regia lui Lucian Bratu, 1966, „Păcală”, în regia Geo Saizescu, 1974, „Eu, tu și Ovidiu”, tot în regia lui Geo Saizescu, 1977, „Dumbrava minunată”, regizat de Gheorghe Naghi, 1980, „Alo, aterizează străbunica!”, în regia lui Nicolae Corjos, 1981 sau „Secretul lui Bachus”, o npouă colaborare cu Geo Saizescu, în 1984.

Alte filme în care a apărut actrița sunt „Secretul lui Nemesis” „Cucoana Chiriţa” „Aici nu mai locuieşte nimeni”, „Milionari de week-end”, „Păcală se întoarce” și serialul „Las Fierbinţi”.

Sursa foto: Facebook/Premiile Gopo

X
X
X